Mandarina odbacuje plod, prve procjene uroda

07:00 / 28.07.2021.

Autor: Pero Štrbe/Plodovi zemlje/HTV

Mandarine

Mandarine

Foto: IMS / HRT

Do berbe mandarina ostalo je nešto manje od dva mjeseca i vrijeme je za procjenu uroda. Agronomi kažu - bit će otprilike na razini prošlogodišnjeg, oko 40 tisuća tona. Plodovi na stablima su zdravi i kvalitetni, ali mandarine zbog vrućina treba navodnjavati.

Vodu Neretvani crpe iz odvodnih kanala, no voda je na nekim mjestima zaslanjena. Baš ondje izgrađen je novi natapni sustav financiran iz Europskog fonda za ruralni razvoj. No, sustav zbog manjih nedostataka u izvođenju radova nije prošao tehnički prijem, a kad se nedostaci uklone - doznajemo - dobiti će uporabnu dozvolu.

Stabla mandarina zelenim krošnjama prkose ljetnoj žezi. Jednake su boje i plodovi pa ih se može uočiti samo iz blizine. Na ranim sortama veličine su oraha, a na kasnim malo sitniji. No mnogo je suhih odbačenih plodova na zemlji.

- Mandarina prirodno odbacuje svoj plod u dva navrata. Međutim, ove godine je prvo odbacivanje zaista veliko. Smatram da je to uslijed previsokih temperatura, da je mandarina doživjela određeni šok, kaže predsjednik Udruge proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež Željko Bjeliš.

Sustav navodnjavanja nije prošao tehnički pregled

Kako bi se taj šok sanirao, mandarina kao i svaka biljka treba vodu. Nikica Butigan navodnjavatii je počeo prije 20-tak dana. Vodu crpi iz kanala pokraj plantaže. Ipak, nemaju svi proizvođači mogućnosti kao Nikica.

- Problem je što na pojedinim lokacijama uopće nema vode ili voda iznimno loše kvalitete, dok na pojednim lokacijama proizvođači imaju iznadprosječno kvalitenu vodu za navodnjavanje, upozorava Bjeliš. Novoizgrađeni sustav navodnjavanja Glog treba riješiti problem površine od 370 hektara koju obrađuje 280 poljoprivrednika. Sustav je izgrađen ali nije prošao tehnički pregled.


- Uporabna dozvola se očekuje koncem osmog mjeseca, nakon što prođe ovaj period otklanjanja nedostatka po tehničkom pregledu. Nakon toga ide faza potpisivanja ugovora. Županija će potpisati ugovore s korisnicima i njihovo priključenje na sustav. Očekuje da će prikapčanje biti na jesen tako da bi sustav u potpunosti krenuo s radom u sljedećoj kalendarskoj godini navodnjavanja, objašnjava voditelj ispostave Hrvatskih voda Joško Erceg.

Problem samo djelomično ublažava 10 kilometra dug vodonatapni kanal kojim se voda crpljena iz Neretve u Metkoviću dovodi u Malu Neretvu. No, ona ne može doprijeti do svih kanala. Erceg savjetuje poljoprivrednicima da provjeravaju kvalitetu vode i doziraju je u količinama koje neće prozručiti trajno zaslanjenje tala.

Očekuje se prosječan urod

Zaslanjena voda smanjuje prinos mandarina. Unatoč svim nedaćama s vodom i ove se godine očekuje prosječan urod - 35 do 40 tisuća tona, najavljuje poljoprivredno-ekonomski analitičar Niko Kapović. Radi se, dodaje o količini koja ne bi trebala predstavljat problem u prodaji jer Hrvatska i zemlje u okruženju tu količinu 'mogu progutat'. Optimist je i što se tiče cijene.

Neretvani većinu svojih mandarina prodaju otkupnim centrima koji ih distribuiraju prodajnim centrima diljem Hrvatske, u susjedne zemlje, ali i dalje u Europsku uniju. No, sve je više malih proizvođača koji ih prodaju izravno kupcima i tako postižu bolje cijene.

- Ne samo malo, nego znatno bolje cijene. Ako je u prodavaonicama cijena 4 kn - oni mogu prodavati mandarinu za 7 ili 8 kn. Dakle, možda je to put za otkupne centre - da probaju naći partnere u maloprodajnim lancima koji će prodavati mandarinu koja nije žućena i tretirana, dodaje Kapović. 

Novi centar za otkup

Svoje mandarine izravno mogu prodavati manji i srednji proizvođači, a oni veliki prisiljeni su ih prodavati na otkup. Jedan od najvećih neretvanskih poljoprivrednika Gradimir Šešelj proizvodnju će upotpuniti centrom s hladnjačama i kalibratorom. Centar će zasigurno zaoštriti konkurenciju među otkupljivačima, a sve u korist proizvođača.

- Imamo već ugovorene prodaje i mislim da ćemo pomoći seljaku i proizvođaču da izbjegne gužve. Bit ćemo primjer otkupa. Na vratima ovoga centra bit će vaga i roba će se vagati pri ulazu, najavljuje Šešelj. Otvorenje novog centra očekuje se sredinom rujna - nekoliko dana prije početka berbe neretvanskih mandarina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!