Ekološko carstvo obitelji Terzić

10.08.2022.

07:00

Autor: Sanja Najvirt/Regionalni dnevnik/HRT

Ekološko carstvo obitelji Terzić

Ekološko carstvo obitelji Terzić

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U nedirnutoj prirodi obronaka Dilja, u malom slavonskom selu Nova Ljeskovica svoje ekološko carstvo gradi mlada obitelj Terzić. Nude vrhunski kozji sir, ali i prirodno uzgojeno meso ovaca i koza, povrće i voće iz ekološkog voćnjaka. Tu je i mala ruralna kuća za odmor u kojoj uživaju uglavnom strani gosti. Da ostanu na selu i izgrade svoje gospodarstvo, uspjeli su i s pomoću europskih potpora.

U ovoj maloj obiteljskoj ekološkoj oazi mira i zadovoljstva svaka životinja ima svoje ime, pitoma je, umiljata.

- Sve životinje na našem imanju hranimo s puno ljubavi jer ih naravno volimo, ali od toga moramo i živjeti, da bi mogli stvarati sebi egzistenciju, kaže Viktorija Terzić.

Ekološka proizvodnja mesa i žitarica teška je i zahtjevna, a da bude lakše - svakodnevne obveze dijele. Glava obitelji, Velimir Terzić brine se o usjevima.

- Većinom se radi po cijeli dan, imamo oko 15 hektara zemlje, uglavnom nešto pašnjaka, livada, drugo su oranice za zrno, za hranidbu, otkriva.

U stadu je više od stotinu ovaca, stočarstvo je naravno ekološko.

Ono što proizvedu vrhunske je kakvoće. I naravno - sve uspijevaju prodati.

- Prodajemo janjiće i jariće, to je glavni proizvod, imamo još kozji sir od mlijeka koje se muze, kaže Velimir.

Dio završi na stolu gostiju ove slikovite kuće za odmor koju su uredili europskom potporom. Upravo je ruralni turizam ono što kći Dajana - najviše voli.

- Dolazi nam puno gostiju, većinom iz Njemačke, Engleske, dakle stranci koji su oduševljeni ovim što nudimo, nudimo netaknutu prirodu i oni uživaju, ističe Dajana Terzić.

Zato europskim novcem žele proširiti ekološku proizvodnju mesa i sira - tržište traži domaći proizvod, a zadovoljni gosti kažu - iznova se vraćaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!