Metal Product - obiteljska tvrtka koja 80 posto proizvodnje izvozi na europsko tržište

04.10.2022.

19:50

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/HRT

Uspjeh se stvarao ulaganjem u zaposlenike

Uspjeh se stvarao ulaganjem u zaposlenike

Foto: Dnevnik / HRT

Malo je tvrtki na našem tržištu koje su opstale više od pola stoljeća. Među njima je i Metal Product, obiteljska tvrtka koja se od osnivanja 1967. bavi strojnom obradom metala te proizvodnjom elektroopreme. Devedesetih godina, dok je u Hrvatskoj trajao rat, imali su ključnu ulogu u obnovi električne mreže. Danas tvrtka ima 270 zaposlenika i 80 posto proizvodnje izvozi na europsko tržište.

- Počeo sam u jednoj garaži od 35 kvadrata s posuđenim novcem i jednim radnikom. Zajedno smo uredili tri stara stroja i krenuli u proizvodnju, čitavi život vršimo proizvodnju, evo, i danas nakon 55 godina mogu reći da imamo 270 zaposlenih, kaže Stjepan Šafran, osnivač i vlasnik Metal Producta.


Stjepan Šafran i njegova obitelj uspjeli su mali obrt pretvoriti u uspješno poduzeće za obradu metala koje 80 posto proizvodnje izvozi na europsko tržište. 


- Opstati tolike godine, biti konkurentan i danas više od 80 posto izvoziti na najzahtjevnije europsko, njemačko tržište, i to Nijemcima prodavati dio elektro opreme gdje su oni sigurno prvi, je znak uspjeha. Međutim, uspjeh se stvara svaki dan, kaže Mladen Vedriš, član Nadzornog odbora Metal Producta.


Uspjeh se stvarao ulaganjem u zaposlenike koji su cijeli radni vijek ostvarili u istoj tvrtki. 


- On kad uzme čovjeka, on ga procjeni može li zadovoljiti i ostaje cijeli život kod njega, kaže bivši predsjednik RH Stjepan Mesić


Kako bi nastavila rasti, obiteljska firma od kraja 2020. prelazi na korporativno upravljanje. 


- Iako se sada, s novom Upravom i novim Nadzornim odborom, upravljačka struktura Metal Producta mijenja, ono što ostaje duboko ukorijenjeno u temelje su vrijednosti u koje mi Uprava svim srcem duboko vjerujemo i kojima ćemo nastaviti voditi Metal Product, rekla je članica Uprave Barbara Vuković


A pred njima su novi izazovi - rast cijena energenata i sirovina te inflacija.  


- Čekaju nas grda vremena i siguran sam da će iz tih grdih vremena gospodin Šafran i firme kao što je njegova, a malo ih je, isplivati barem jednako jake kao što su bile do sada, ako ne i jače, poručio je predsjednik RH Zoran Milanović.  


Samo tako mogu ostvariti postavljeni cilj - sto godina poslovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!