20:11 / 02.07.2021.

Autor: Pero Štrbe/Dnevnik/HRT

Neretljani beru lubenice, kvaliteta odlična

Neretvljani beru lubenice

Neretvljani beru lubenice

Foto: HRT / HTV

Neretvani beru lubenice i dinje. Beru ih s 300 hektara, 50-tak više nego prošle godine. Ubrat će do 15 tisuća tona lubenica i oko tisuću tona dinja. Proizvođači se nadaju dobroj prodaji. Turistička sezona bolja je nego lanjska, a sude li prema prodaji dinja iz plastenika očekuju i bolju otkupnu cijenu.

Neretvanske lubenice teške su u prosjeku od osam do 12 kilograma, pa ih brati nije nimalo lako. No iskusni berači i beračice ne žale se jer rezultat je vidljiv, a posao nije dosadan. Obitelj Babić iz Vlake od 5 sati ujutro ubrala je već tri kamiona. Marino Babić kaže, idu na pauzu - ubrat će još tri. Berači su im mladi veslači. 

Babići su među većim proizvođačima lubenica u Neretvanskoj dolini. A jedan od najvećih u Hrvatskoj je Ivan Bjeliš iz Opuzena. U Agro Neretvi kaže imaju zasađenih 30 hektara lubenice - 100 tisuća sadnica. Očekuju urod od 20 kg po struku i ukupni urod od 2 tisuće tona.

- U dolini neretve lubenica je zasađena na ukupno 200 hektara, a očekuje se urod od 12 do 15 tusuća tona. Što se kvalitete tiče, ona je izvrsna, dodaje Željko Bjeliš, predsjednik Udruge proizvođača voća i povrća "Neretvanska mladež".

Osim lubenica Neretvani proizvode i dinju, 'neretvanski pipun'. Dinje su manje i lakše, ali postižu veću cijenu i za njihovu proizvodnju potrebna je manja površina. Proizvođači neretvanskih lubenica i dinja nadaju se dobroj sezoni. Dva su razloga za optimizam: turistička sezona zasad je bolja nego lani i hrvatski građani posljednjih godina rado kupuju domaće.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!