Uspješno ovčarstvo bez kredita i poticaja

20.02.2023.

07:00

Autor: Sani Lukić/Plodovi zemlje/HRT

Ovčarstvo, ilustracija

Ovčarstvo, ilustracija

Foto: Goran Kovacic / PIXSLL

Bjelovarsko-bilogorska županija treća je u Hrvatskoj po broju ovaca, odmah iza Zadarske i Ličko-senjske županije. Posljednjih godina ovaca je sve više. Mnogi stočari su prestali s govedarstvom i u prazne štale uselili ovce. Puno je i doseljenika iz BiH. Među njima je i obitelj Jukić. Ovih je dana baš puno posla, vrijeme je janjenja.

Stigla je obitelj Jukić iz Skender Vakufa potkraj osamdesetih s desetak ovaca. Trudom , marom i zalaganjem u Bedeniku nedaleko od Bjelovara stigli su danas do stada u kojemu je katkad bilo i 500 ovaca.

- Ide sve po planu. U stadu je oko 420 ovaca, tako otprilik držim. Prodam stare ovce za Bosnu, Rumunjsku. Parama kupim zemlju i tako. Ništa ne dižem iz europskih fondova, niti imam kredit, priča Frano Jukić

Sada tijekom zime ovce treba dohraniti a tu su neizostavni sijeno, kukuruz, zob i ječam. Frani je u ovčarstvu desna ruka sin Željko. Obitelj ostaje vjerna mesno mliječnoj pramenki koju su sa sobom poveli iz Bosne i Hercegovine.

Samo pramenka 


- Čista pramenka tavnička. Imam ovdje dva awassija - tri godine nijedan se nije ojanjio. Isplativo je, bolje nego da radiš vani u Njemačkoj, Švicarskoj. Nemaš ni petka ni svetka, ali je bolje nego raditi u bolje tuđoj zemlji, kaže Željko.

Iako je znatno više posla kad krene mužnja i sada oko janjenja treba posebice paziti na zdravlje stada. Tako da radni dan počinje već u 3 sata ujutro i traje do navečer.

Za ispašu imaju pregonske pašnjake, a ostatak zemljišta koriste za proizvodnju hrane za ovce. Koriste gotovo 150 hektara vlastite i dravne zemlje u zakupu. Frano stalno kupuje zemlju koja je na ponudi u ovom dijelu Bilogore. Nekad je, kažu - cijena bila 500 maraka sada je do 4 tisuće eura, ovisno o predjelu.

Proizvodnja mlijeka ili mesa, sve se isplati


Na pitanje što je isplativije, proizvodnja mlijeka ili mesa Željko odgovara: I jedno i drugo se isplati. Ključna je i briga o genetici kako bi se postigla profitabilna proizvodnja. Samo, žali se - ima puno brige oko papira.

Kad krene mužnja - na mjesec se proizvede i oko 3 i pol tisuće litara mlijeka. Otkupljuje ga Vindija a cijena je prošle godine bila do 10 kuna. Sezona prodaje za meso kreće uoči Uskrsa. Dosad je tržište bilo u Zarebu i u okolici Zadra.

- Dosad je bila cijena 4 eura + PDV. Ne bi smjela biti ispod toga. Poticaji su slabi, 7 eura godišnje za ovcu - to je ništa, kaže Frano Jukić.

Povećala bi ova obitelj stado još i više, no kažu teško je doći radnika, a sami ne mogu stići obavljati sve poljoprivredne poslove koji ne ostavljaju baš slobodnog vremena. Stoga će i dalje na Bilogori uzgajati stado od 400 do 500 ovaca.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!