Na poljima Podravine i Slavonije u jeku je žetva kamilice koja je počela 20-ak dana ranije nego inače. Kamilica je naša najzastupljenija ljekovita biljka, površine pod njom sve više rastu, posebice nakon lanjskog pada cijena žitarica. Gotovo sve će završiti u izvozu i to na svim kontinentima.
Žanje se i na poljima jednog od najvećih proizvođača i prerađivača kamilice u Hrvatskoj. Na poljima u Lozanu pokraj Virovitice na 130 hektara očekuju dobar urod ekološki uzgojene kamilice.
- Ono što nas posebno veseli, nas proizvođače kamilice, odnosno nas koji finaliziramo proizvod, da je sve više površina u Hrvatskoj pod nasadima i da ta kultura iz godine u godinu pronalazi sve veće i značajnije mjesto. Plasman svoje kamilice imamo u 35 zemalja, ona je kao što vidite krasna, kazao je Denis Nemčević, predsjednik Uprave "Spider grupe" , Pitomača.
Podravsko pjeskovito tlo pokazalo se iznimno povoljnim za uzgoj kamilice. Površine pod mirisnom biljkom povećane su za 20 posto, a nakon žetve, prije prerade, ide na sušenje.
- Kamilica je nama trenutno najdohodovnija u odnosu na ostale ratarske kulture ako uzmemo u obzir pšenicu i ječam, znači cijene su nikakve, neisplative a ulog u kamilicu je neupitan u odnosu na druge kulture, rekao je Ivan Kaladić, Gradina.
Dodao je da se zaradi oko 2 tisuće eura po hekatru.
- Prije 3 godine smo se odučili nastaviti proizvodnju kamilice jer smo procijenili da praktički s kamilicom na neki način bolje financijski prolazimo, možda malo manje zahtjevna kultura. I evo ja i sin zajedno proizvodimo gotovo na 100 hektara, pojasnio je Željko Aragović, Stari Gradac.
Uz kakvoću iznimno je važna ekološka čistoća kamilice i izbjegavanje pesticida sa susjednih polja.
- Počela je i sjetva kukuruza, sjetva suncokreta, sjetva soje, ali još uvijek zbog ovakvog vremena ostali proizvođači ne prskaju svoje kulture tako da se nadam da ćemo mi izbjeći to, rekao je Josip Ivanec, voditelj proizvodnje "Jan spider" Pitomača.
Zamirisat će podravska kamilica po cijelome svijetu jer osvaja kupce bogatstvom eteričnih ulja ne samo u čajevima nego i kremama, mastima i uljima. A sve više koristi se i u prehrambenoj i u farmaceutskoj industriji.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!