Usjev duhana kao dodatni prihod

21.07.2021.

09:04

Autor: Sani Lukić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Polje duhana

Polje duhana

Foto: Maja Santosi / PIXSELL

U Podravini i Slavoniji sve više uzgajivača duhana nakon kamilice, ječma i pšenice sadi duhan. U kutjevačkom kraju duhan sade i na površinama koje je nedavno potpuno uništila tuča. Provjerili smo koje su prednosti postrne sadnje duhana.

Srpanjska sadnja duhana i to s traktorom bez vozača. Za mnoge pomalo neobično no i jedno i drugo rezultat je suvremene tehnologije. Koordinate su određene GPS-om pa je izabran najbolji raspored, a u postrnu sadnju obitelj Kovačić nedaleko od Kutjeva kreće na dvije parcele.

- Nevrijeme nas je potuklo pa ćemo presaditi dva hektra duhana gdje je već bio zasađen i uništen totalno. Ostala 3 hektra ćemo posaditi po ječmu. Odlučili smo se za to, a naravno zbog dvije žetve i većeg prihoda. Ostvarit ćemo prihod i na ječmu i na duhanu. Ovdje je cilj uz maksimalnu agrotehniku i navodnjavanje ostvariti prinos od otprilike dvije tone, Ivan Kovačić iz Cerovca.

Ova obitelj 20 godina uzgaja duhan, a sada prvi put kreće u postrnu sadnju , ali nakon uspješnih rezultata proizvođača tvrtke Hrvatski duhani.

- Računica je jasna - uz jedan prihod od ječma ostvariti neki prihod od od duhana. Otprilike to je nekih 2 tone. Od firme očekujemo cijenu od 14 kuna te poticaj dodatnih 6 kuna. To je 40 tisuća kuna i da nam pola ostane, a ostat će - i više je nego lijep prihod, dodaje Ivan Kovačić.

- Zadnje tri godine smo uvidjeli da se duhan može saditi postrno naručito na kvalitetnijim tlima i u uvjetima navodnjavanja. Ovdje je bio planiran ječam ali se na jednom dijelu zbog tuče sadi ponovno duhan. Vjerujemo da se uz navodnjavanje kap po kap, uz fertiligaciju mogu postići izuzetni prinosi pa čak i za postrnu sadnju, kaže Predrag Petrović, rukovoditelj proizvodnje Hrvatskih duhana.

I direktor Hrvatskih duhana, Pakistanac s bogatim iskustvom napominje kako tvrtka stalno ulaže u novu tehnologiju i proizvodnju.

- Osiguravamo im opremu za navodnjavanje kako bismo povećali njihove prinose, a i kako bismo sustav što više mehanizirali tako da se manje oslanjaju na radnike. Možete vidjeti da naši kooperanti također sade duhan kao drugi usjev kako bi povećali proizvodnju na svojoj zemlji, a to pomaže i nama i njima kako bi prihod gospodarstva bio veći. Jako smo zadovoljni načinom na koji naši kooperanti rade te imamo partnersku suradnju s njima kako bismo unaprijedili uvjete rada i života, kaže Muhammad Imad Ud Din

- Firma nas prati, dobili smo plitice gratis. Već imamo plastenike. Samo smo trebali pustiti vodu, staviti malo gnojiva. Plitice smo uzgojili kvalitetno, a zemlja je već tu - ne moramo plaćati rentu. Sve je spremno, poručio je Ivan. Obišlo je vodstvo tvrtke s tehnolozima tučom stradala polja duhana ne bili našli najbolji način da se s tih polja izvuče kakav takav prihod.

Sve više kooperanata za postrnu sadnju 

A s druge strane Papuka, uz Dravu nedaleko od Slatine već dobro napreduje postrno posađeni duhan. Upravo zbog dobrih prinosa sve se više kooperanata odlučilo na postrnu sadnju.

- Troškovi su višestruko manji, renta je plaćena u ovom slučaju sa ječmom, gnojidba je smanjena zbog reduciranog broja dana i kraće vegetacije. Masa drugih troškova je smanjena, upotreba pesticida je smanjena, pogotovo fiziotropa. Nama je cilj da se što duže proizvodi duhan, da održivost bude dugoročna, poručuje Draško Čurić, koordinator proizvodnog područja Slavonija i Podravina.

- Manja su ulaganja. Sjeme smo dobili zabadava od firme, gnojivo upola. Ne baca se puna doza. Pokrov za plastenike ostaje od prve tako da nema nekog velikog uloga i probali smo. Prinos je bio negdje 1500 kg. Kad se to zbroji i oduzme - OK!. Sada će uz natapanje rezultati biti još bolji, kaže Danijel Hrgović iz Novaka.

- Kvaliteta duhana koju dobivamo u Hrvatskoj je prilično dobra i zato veliku količinu izvozimo i u ostale zemlje. Radimo s našim poljoprivrednicima na daljnjem poboljšanju kvalitete kako bismo mogli izvoziti još više duhana iz Hrvatske. Radimo i na različitim tehnologijama upravo kako bismo poboljšali kvalitetu duhana.

Zbog manjka radnika i vlasnik tvtke BAT-a posljednjih godina potiče koopenate na kupnju kombajna tako da ih je sada više od 60 , a upravo je tim potezom zaustavljen pad površina pod duhanom dok su neki proizvođači i povećali površine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!