Problemi s porezom na ekstraprofit

30.11.2022.

19:45

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Brodogradilište Viktor Lenac

Brodogradilište Viktor Lenac

Foto: HTV / HRT

Još sutra traje javno savjetovanje o Vladinu Prijedlogu zakona o dodatnom porezu na dobit. Hrvatska udruga poslodavaca još je jednom pozvala da se odustane od uvođenja dodatnog poreza na ekstraprofit. Smatra ga štetnim i opasnim za gospodarstvo, a tvrde i da će oslabiti najuspješnije hrvatske kompanije. 

Brodogradilište Viktor Lenac u Rijeci sljedeće godine planira remont doka 11 koji je ključan za zadržavanje i širenje poslovnih planova. Novac za to osigurali su od ostvarene dobiti, no sada bi se, zbog najavljenog dodatnog poreza na dobit, od te investicije moglo odustati.  

- Ako ne osiguramo kapacitet doka 11, koji nam je najvažniji kapacitet, moglo bi doći do pada prihoda, ističe članica Uprave i glavna izvršna direktorica Viktora Lenca, Sandra Uzelac

- Doveli bi u pitanje radna mjesta - naravno u jednom dužem vremenskom periodu, ne bi se to dogodilo sutra, ali sigurno predstavlja velik rizik za budućnost poslovanja i uopće održivost brodogradnje, dodaje. 

Zbog toga su svoje komentare o utjecaju novog poreza uputili Vladi putem javnog savjetovanja.  

- Lenac ispada praktički jedini primjer i jedino društvo koje bi u Hrvatskoj i u Europskoj uniji, odakle dolaze naši konkurenti, bilo oporezivano dodatnim porezom, što mu smanjuje i financijsku stabilnost i akumulaciju sredstava u konačnici i za krizne i recesijske godine koje dolaze, dodaje Uzelac. 

Da će dodatni porez onemogućiti investicije najuspješnijih tvrtki te daljnji rast plaća - ponovno upozoravaju poslodavci, izvoznici i gospodarske komore koje okupljaju strane ulagače.

- Mi i dalje smatramo da će Vlada čuti i gospodarstvenike, ali i ekonomiste i financijaše, koji su ujedinjeni u stavu da je uvođenje ovog poreza na ekstraprofit nepravedno, da šalje pogrešnu poruku i da će negativni efekti biti puno veći, puno snažniji od pozitivnih efekata na sami proračun, kaže glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber.

Tvrtke u svojim komentarima traže da reinvestirana dobit bude neoporeziva, dok je Vlada, kada je predstavljala zakon, predvidjela samo odbitke od prodaje imovine.

- Ako je netko od poduzetnika ostvarivao prihode pa onda ako ostvari i dobit s te osnove zbog toga što je u 2022. primjerice prodao nekakav poslovni pogon ili nešto drugo da mu se taj dio praktički neoporezuje, izjavio je nedavno ministar financija Marko Primorac.

Javno savjetovanje traje do kraja sutrašnjeg dana, a ministar Primorac poručuje da će sve komentare analizirati i razmotriti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!