Kako prepoznati svježe jabuke od onih iz lanjske berbe?

05.12.2021.

21:10

Autor: Sani Lukić/Plodovi zemlje/I.Z./HRT

Proizvođači upozoravaju na stare, uvozne jabuke

Proizvođači upozoravaju na stare, uvozne jabuke

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Završila je berba jabuka u godini koja je za voćare bila iznimno loša, od proljetnih mrazova do vrućeg ljeta. Urod različit - ovisno koliko su gdje u Hrvatskoj kumovale elementarne nepogode. Ubrali smo oko šezdeset tisuća tona jabuka što je otprilike, kažu, dovoljno za podmirenje domaćih potreba. A cijene i tržište? Pa kao i uvijek dosta turbulentno. Dok bismo trebali jesti domaće jabuke, iz Hrvatske voćarske zajednice upozoravaju na golemi uvoz. I to jabuka iz prošle sezone. 

Beru se posljednji redovi na plantaži od petnaest hektara obitelji Rukavina u Svetom Petru Čvrstecu. Kako je loše izgledalo u proljeće, Antun ističe da je sada, na kraju berbe uglavnom zadovoljan.

- U početku je jako loše krenulo, ali kasnije je sve to sve bolje izgledalo i na kraju je bila zadovoljavajuća berba, rekao je Antun Rukavina iz Bjelovara.

- Kako ste se spasili od mraza jabuke?

- Pa ni na kakav poseban način, jednostavno smo probali s nekim stvarima to odraditi. Najviše je utjecalo što su bili manji minusi, ali ih je bilo jako puno. Pet puta smo imali mraz ove godine, dodao je Antun.

Na plantaži sve lokalni berači iz Svetog Petra Čvrsteca.

- Ovo je jabuka Pink Lady, nju upravo završavamo. Berba nam je ove godine bila dobra, vrijeme nas je poslužilo i evo zadovoljni smo. Sve više je uvozne radne snage, kazala je Andrijana Košćak, Sveti Petar Čvrstec.

- Imamo znači petnaest hektara i urod je nama prosječan, oko osamsto tona godišnje. Ove godine će urod biti možda nešto manji zbog mraza. Mislim da će biti oko sedamsto tona ove godine, poručio je Rukavina.

Nada se velikom udjelu prve klase, a sve je prodano poznatom kupcu putem proizvođačke organizacije.

- Zasad radimo stalno za Jabuka.hr. Mi tek našu cijenu znamo, zato što smo proizvođačka organizacija i znači kad se sva jabuka proda onda se određuje prosječna cijena, dodao je.

- Znači, pokazala se dobrom u ovom slučaju proizvođačka organizacija ?

- Jako dobra, istaknuo je Antun.

Berba je završila u voćnjacima u Ždralovima nadomak Bjelovara i sada je u tijeku pakiranje. U ovoj su tvrtki također zadovoljni urodom nakon svih nepogoda, iako je on manji od uobičajenih 65 do 70 tona po hektaru.

- Rezultati su zadovoljavajući s obzirom na to da smo u proljeće imali mraz koji nas je dosta pogodio i dosta smo se financijski istrošili s obzirom na to da smo zapalili drva preko sto metara, preko tristo bala smo upalili da zaštitimo voćnjak i kroz sezonu je bilo puno izazova u čuvanju od bolesti i štetnika, ali rezultati su dobri. Sad smo trenutno završili berbu i računamo oko 55 tona po hektaru, rekao je Domagoj Belošević, "VRT" Bjelovar. 

I onda je počela potraga za kupcima. Uspješna - tako da ove jabuke završavaju u trgovinama jednog stranog lanca. Ključan je bio dogovor o cijeni pa pojašnjava računicu.

- Nismo iz želje nego iz sile to počeli raditi. Borimo se, izazovi su svakodnevni, više se trošimo na ambalaže, pakiranja na način kako tu robu dopremiti na police. U svakom trgovačkom lancu se cijena jabuke vrti oko 6,99 kuna, a ako znate da je trinaest posto PDV, ako uzmete da je dvadeset posto marža nekakvog trgovca i ovaj cijeli posao vrijedi kunu, kunu i pol do dvije dođete do naše cijene od te naše jabuke koja je u kutiji. Znači nisu to nekakve velike zarade, ali mora se, jer drugog načina nema, a troškovi su tu, naglasio je Domagoj.

Sretni su i što se njihova jabuka u trgovačkim lancima odnedavno može prepoznati jer ima deklaraciju.

- Pozdravljamo ovu akciju koje je Ministarstvo pokrenulo u suradnji s voćarskom zajednicom pod nazivom "Dokazana kvaliteta", gdje smo mi morali proći određene audite da nas kuće nadziru da zadovoljavamo određene parametre, dodao je.

Spasio je Željko Ledinski na Bilogori veći dio svojega uroda od mraza mukotrpnom i skupom zaštitom, no sada se pita kako spasiti domaće tržište od poplave uvoznih jabuka.

- Zadnjih čak mjesec dana je vidljivo da se prazne skladišta po Europi, posebno u Poljskoj i da veći dio te robe završava kod nas gdje je ta roba stara više od godinu dana. Ona po svojoj cijeni daje konkurenciju domaćoj svježoj robi i tako se snižava i naša cijena, poručio je predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice Željko Ledinski.

Proizvođači se žale na prekomjerni uvoz, a prema podacima, u osam mjeseci već smo uvezli gotovo 13 585 tona jabuka, što je više nego cijele prošle godine. Neki kupci ne prepoznaju razliku, zato proizvođači kažu da treba pripaziti gdje se i što kupuje.

- Moja sugestija je da naši građani kupuju svakako kod provjerenih proizvođača iz svog okruženja, za koje znaju da imaju proizvodnju jabuka, za koje mogu sutra doći i reklamirati ako nešto nije s jabukom u redu, a u lancima ako kupuju svakako bih sugerirao da kupuju robu koja ima certifikat - dokazana kvaliteta Hrvatska, a koja ima markicu, rekao je Željko.

Stoga pri kupnji treba provjeriti svježinu. Na svježem voću peteljku je teško otrgnuti, a na odstajalom je ona suha i smeđa. Često je presudna i svijest kupaca koji, primjerice u nekim zemljama, neće posegnuti za uvoznim proizvodima sve dok ima domaćih.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!