Domaća jabuka za domaćega kupca

11.11.2021.

07:00

Autor: Jasmina Grbavec/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Berba jabuke

Berba jabuke

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Pri kraju je berba jabuke. Međimurska obitelji Kudec koja se 27 godina bavi tom proizvodnjom kaže da je kvaliteta izvrsna, a zadovoljni su i urodom i cijenom. Unatoč uvozu koji povremeno popunjava manjak na domaćem tržištu, ne žale se ni na plasman.

Niskoj temperaturi i gustoj magli unatoč - u voćnjaku obitelji Kudec radi se punom parom. Gospođa Nada Orehovec osmu je godinu zaredom među tim stablima. "Tko voli delati, nije mu teško", kaže.

500 tona jabuka s njihove plantaže zadovoljit će isključivo domaće kupce budući da jabuke ionako nema dovoljno ni za hrvatsko tržište, a kamoli za izvoz.

- Cijena ovisi o stanju na tržištu, količini i kvaliteti jabuke. Sad je otprilike oko 3 kune kad se prodaje na veliko, a nešto je viša kad se prodaje na malo, govori Marko Kudec.

Iako su proljetni mrazevi u većini hrvatskih voćnjaka uzeli danak, naprednom tehnologijom orošavanja vodom iz bunara ova je obitelj zaštitila svoju plantažu. Voda se ledi na voćki oko pupa na granama i taj led svojevrsni izolator koji štiti pup i cvijet od niskih temperatura.

Prije nekoliko godina voćnjak su proširili te se sada proteže na 11 i pol hektara. Ivan Kudec kaže kako je u to uloženo mnogo truda, novaca i vremena napominje kako ulaganje u poljoprivredu treba biti kontinuirano, kako "vas ne bi pregazilo vrijeme".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!