Sve manje krava i proizvođača mlijeka

02.03.2023.

07:00

Autor: Sani Lukić/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT/D.S.

Suvremena farma

Suvremena farma

Foto: HTV / HRT

Hrvatsko mljekarstvo je u dugogodišnjoj krizi, a u godinu dana od tog je posla ruke diglo oko 500 obiteljskih gospodarstava. Zabrinjavajuće je da od ove godine imamo manje od 3000 isporučitelja mlijeka, dok ih je prije 25 godina bilo čak 60.000. Broj krava na farmama ne smanjuju samo oni najuporniji s iznimnom proizvodnjom.

Sve više malih proizvođača smanjuje broj krava, a neki ih i rasprodaju jer im je rast troškova postao neizdrživ, upozorava prvi čovjek Hrvatskog saveza uzgajivača simentalskog goveda Damir Horvatić ističući da je postupan rast otkupne cijene mlijeka bio skroman.


- Teško je to izbalansirati jer mi smo i prije radili s nekim minusima, a što se tiče mlijeka još uvijek nije dobra situacija i vidimo koja je cijena na policama, znači da mi opet dobijemo najmanji dio kolača, a nama je hrana otišla jako gore, upozorava Damir Horvatić, predsjednik Hrvatskog saveza uzgajivača simentalskog goveda.


Nakon lanjskog rekordnog rasta otkupna je cijena mlijeka sada počela padati. U Hrvatskoj je u prosjeku oko 52 eurocenta po litri, a jeftinije je samo u Francuskoj, Slovačkoj, Litvi, Letoniji i Bugarskoj. 


Upozorili su na to na skupštini u Dubravi pokraj Vrbovca uzgajivači simentalskog goveda. Ministarstvo poljoprivrede pomagalo je nizom mjera, a priprema i nove kako bi se spriječio kolaps mljekarstva.


- Bilo je dosta mjera kojima su nam pomagali, ali nažalost sve to nije dovoljno jer inputi su porasli 130%, sama cijena mlijeka 40%, tako da ljudi odustaju, kaže Emina Burek, vlasnica OPG-a, Mostari.


- Moram reći da smo u našem strateškom planu osigurali znatna financijska sredstva, da smo u proizvodno vezana plaćanja uvrstili prvotelke upravo na prijedlog ovih proizvođača, na taj način ćemo nastojati osigurati dovoljno rasplodnih grla u domaćoj proizvodnji, a u pripremi je također jedan program potpore, rekao je Zdravko Tušek, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede.


Pokazali su se mnogi iznimno žilavim u dosad najvećoj krizi jer nije riječ o običnom poslu, nego i o načinu života, nasljeđu.


- Moj pradjed je krenuo s kravama, djed, otac je podigao na jednu višu razinu i ja sad nastavljam, kaže Tomislav Kralj iz mjesta Poljanski Lug, no na pitanje hoće li povećavati, odgovara – vidjet ćemo, pitajte me to krajem godine.


I moramo se upitati bez koliko ćemo još proizvođača mlijeka ostati do kraja godine jer riječ je o strateškom proizvodu, čiji je uvoz zajedno s prerađevinama u godinu dana skočio za gotovo 50 posto.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!