Teška godina iza istarskih poljoprivrednika

07:00 / 06.01.2022.

Autor: Klara Dujmović/Regionalni dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

Godina iza nas nije bila nimalo laka za poljoprivrednike, pa ni za istarske. Zbog travanjske hladnoće voća gotovo i nije bilo, a smanjen je i urod grožđa i maslina. No, bilo je i lijepih i dobrih vijesti. Neki su proizvodi zaštićeni.

Mnogi su poljoprivrednici u prošlu godinu ušli sa strepnjom. Pandemija je utjecala na prodaju, pa su pršutari solili nove butove, no zbog smanjene prodaje, pripremali su manju količinu.

- Internet prodaja je porasla, u odnosu na ranije, Šaljemo pakete, održavamo se na životu, rekao je u veljači 2021. Paolo Jelenić, pršutar iz Sv. Petra u Šumi.

Voćari su podizali nove nasade, no onda su hladnoća i snijeg početkom travnja raspršili snove. Kaldirštinu su zahvatili u vrijeme cvatnje voćaka i uništili 90% uroda.

- Ranije smo, sve što smo pobrali, dijelili prijateljima. Sada se borimo za svaku voćku, za svaku trešnju, govorio je u lipnju 2021. Samuel Bertoša, voćar iz Kaldira.

Voća gotovo da i nije bilo, med se nije vrcao. Urod maslina prepolovljen je, što je utjecalo na cijenu ulja.

- Pola litre je bilo uvijek 100 kuna, sad će biti 110 - 120 kuna, rekao je u listopadu 2021. Livio Belci, maslinar iz Vodnjana.

No nije u prošloj godini sve bilo tako crno. Istarski crveni i ružičasti češnjak dobio je oznaku istarske kvalitete, takozvanu IQ markicu.

- Velika zaštita, što se toga tiče, ne samo reklama za nas. Dobili smo tu markicu i za mene je to velika zaštita od prekupaca, rekao je Dario Antonac, proizvođač češnjaka iz Oprtlja.

A momjanski je muškat zaštićen oznakom izvornosti, i to na europskoj razini. To znači da će se tako moći zvati samo vino proizvedeno prema strogim pravilima, i to na području Momjana.

- Imamo svoj pravni okvir, zakonski okvir, svoje ime prezime i adresu i to je ono što će ostati za sva vremena, rekao je vinar iz Momjana Gianfranco Kozlović u studenome 2021.

Urod voća i još nekih poljoprivrednih proizvoda u 2021. bio je manji. No zato s prodajom nije bilo problema. Ponajprije zbog izvrsne turističke sezone, svega se tražilo više.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!