Obuću iz Međimurja nose vojnici, policajci i vatrogasci iz cijeloga svijeta

25.10.2021.

07:00

Autor: Jasmina Grbavec/Dnevnik/IMS/HRT

Pogon tvornice Haix obuće

Pogon tvornice Haix obuće

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / Pixsell

Svoj udio hrvatskom izvozu daje i tvrtka Haix iz Male Subotice. Na nedavnoj dodjeli nagrada najboljim izvoznicima 2020. pomeli su konkurenciju u kategoriji izvoznika u Njemačku. Milijuni i milijuni njihovih zaštitnih cipela nose se u 80 zemalja diljem svijeta.

Od SAD-a i Kanade preko Europe do krajnjeg istoka. Zaštitnu obuću proizvedenu u Međimurju nose vojnici, policajci i vatrogasci iz cijeloga svijeta.

- U Hrvatskoj nam je središte proizvodnje. To znači da zapošljavamo 1300 ljudi i proizvodimo više od 7000 pari obuće dnevno, rekao je Markus Lins, prokurist tvrtke HAIX.

Sedamdeset posto zaposlenih čine žene. Prošle su godine u svijet izvezli robu vrijednu više od 160 milijuna eura. Zbog pandemije proizvodnja nije patila.

- Bilo je to dosta izazovnih situacija na granicama, s kamionima s dopremama, ali zalaganjem i dodatnim radom naših djelatnika proizvodnja se nastavila nesmetano odvijati, objasnila je Mateja Dragonja, projektna menadžerica tvrtke HAIX.

Iako bi troškovi proizvodnje u Aziji bili daleko manji, primjerice oznaku "Made in China", nećete vidjeti na njihovim etiketama.

- Ne želimo pružati samo kvalitetne cipele, želimo proizvoditi na najvišoj mogućoj razini kvalitete. To je moguće samo ako imate dobro motivirane ljude, a to vidimo u Europi, ovdje u Međimurju u Hrvatskoj, dodao je Lins.

Djelatnike ove tvrtke motiviraju zadovoljni junaci koji se brinu za sigurnost svih nas i to što taj posao obavljaju dobro opremljeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!