"Roma mentori" - spona između državnih institucija i romskih zajednica u Međimurju

05.10.2021.

12:37

Autor: Jasmina Grbavec/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Roma mentori - pilot-projekt Ministarstva pravosuđa

Roma mentori - pilot-projekt Ministarstva pravosuđa

Foto: Dnevnik / HRT

U Čakovcu je predstavljen pilot-projekt "Roma mentor" Ministarstva pravosuđa i uprave. Roma mentori će, nakon edukacije koju će provesti stručnjaci iz Češke, biti spona između državnih institucija i tijela - te romskih zajednica u Međimurju.

U sklopu projekta "Roma mentori" na 19 mjeseci zaposlit će se ukupno šest pripadnika romske nacionalne manjine iz Međimurske županije.


- Problemi su socijalna isključenost, siromaštvo, loša obrazovna struktura, visoki kriminalitet maloljetnika, dakle sve to možemo promijeniti pod uvjetom da počnemo dobro komunicirati. Najprije mi predstavnici svih institucija s romskim naseljima, da Romi ne budu više objekti nego da budu subjekti tih promjena, i naravno sve institucije međusobno te zajednički možemo polučiti rezultat, objašnjava Vladimir Faber, savjetnik ministra unutarnjih poslova.


- Roma mentori su sistem koji smo mi ranije vidjeli kod naših kolega u Češkoj i vidjeli smo da je to zaista jedna jako lijepa priča gdje se mogu Roma mentori, odnosno pripadnici romske zajednice, uključiti kao pomoć različitim državnim institucijama u suradnji, rekla je Jana Špero, ravnateljica Uprave za zatvorski sustav i probaciju i voditeljica projekta "Roma mentor".


- Očekujem pomak u svojoj zajednici, prvenstveno moja motivacija je da pomognem svojoj nacionalnoj pripadnosti, ističe Dragan Ignac, Roma mentor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!