Zaliha krumpira ima samo do siječnja, zbog velike potražnje rast će i cijene

07:00 / 09.09.2021.

Autor: Jasmina Grbavec/Dnevnik HTV/HRT/D.S.

U Međimurju je urod krumpira smanjen i do 70 %

U Međimurju je urod krumpira smanjen i do 70 %

Foto: Dnevnik HTV / HRT

Zbog velike suše u Međimurju urod krumpira smanjen je i do 70 posto. Proizvođači kažu da će do siječnja prodati sve zalihe. Cijena krumpira već je sada oko 2,50 kune, a zbog velike će potražnje još i rasti. 

Od ranoga jutra na međimurskim poljima traktori i kombajni. Bere se kultura koja prehranjuje gotovo svaku drugu obitelj u Belici. Među njima i treći naraštaj obitelj Premuš. Za razliku od prošle godine, kada su imali iznadprosječne prinose, ove će jeseni ubrati čak 70 posto manje krumpira.


- Roba je dosta dobra, ali prinosi su slabi, kaže proizvođač krumpira Božo Premuš


Vremenske neprilike uzele su danak. 


- Prošle godine imali smo 45 tona po hektaru, to je prosjek. Negdje je bila i hiperprodukcija od 60 do 70 tona po hektaru. Ove godine se prosjek kreće oko 15 tona, rekao je predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira Damir Mesarić.


Nije stoga ni čudno da cijena krumpira raste u nebo. Iako na nekim tržnicama seže i do 7 kuna po kili, u veleprodaji je to trenutačno 2,50 kune. Pitanje je dokad će tomu biti tako.


Dijana Lovrenčić, direktorica tvrtke Agrol smatra kako će se vjerojatno osjetiti deficit domaće robe kroz nekoliko mjeseci. 


- Niti uvoz krumpira nije vjerojatan. Pola Europe je izgorjelo, imali su iste probleme sa sušom i toplinskim valovima kao i mi, kaže Damir Mesarić.


Za koji tjedan bit će gotova i moderna rashladna skladišta, no ostat će napola prazna, nažalost. 


- Posao je zanimljiv, ali naporan i dosta stresan. Jer jedna godina je dobra pa su dvije loše, pa onda ti dođe da se svega ostaviš, govori proizvođač krumpira Božo Premuš.


Lutrija, slažu se. Baš zato trebalo bi više cijeniti proizvod hrvatskog seljaka, makar i za njega izdvojili koju kunu više.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!