Pomagač u nastavi, prijatelj koji je uvijek tu kad zapne

07:00 / 10.09.2021.

Autor: Jasmina Grbavec/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

Učenici idu u školu/Ilustracija

Učenici idu u školu/Ilustracija

Foto: Dnevnik / HRT

Učenici s teškoćama u razvoju s područja grada Čakovca mogu uz bok svojih školskih kolega jednako uspješno pratiti nastavu. Grad Čakovec im već niz godina, uz europska sredstva, osigurava pomoćnike kako bi što lakše usvojili gradivo i imali jednake mogućnosti kao i sva druga djeca.

Pomagač u nastavi za mnogu je djecu i više od toga. Prijatelj, koji je uvijek tu kada "zapne."

- Učenicima koji su imali problema u učenju normalno da ti pomoćnici puno znače. Pomažu im kod savladavanja gradiva. A isto tako projekt puno znači i za te osobe koji su pomoćnici jer one su isto osobe koje nemaju posla, rekao je ravnatelj I. osnovne škole Čakovec Siniša Stričak.

U većini slučajeva radilo se djelatnicima pedagoških struka.

- U projekt je ukupno kroz ove četiri godine bilo uključeno 70 djece, svake godine drugi broj, a nekakav prosjek pomoćnika je, 45 ali i to je variralo ovisno o broju djece, rekla je Damira Vresk, direktorica Razvojne agencije "ČAKRA".

Projekt je bio težak više od osam milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinancirano iz europskog socijalnog fonda, a ostatak iz gradskog proračuna.

- Ono što je najbitnije grad Čakovec će i dalje voditi taj projekt pomagača u nastavi. Mi smo i ove školske godine ponovno potpisali ugovor, dobili smo sredstva iz fonda, tako da će i ove školske godine naša djeca biti riješena kroz pomagače u nastavi - svi oni koji su to i zatražili, istaknula je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

Da se svako dijete osjeća prihvaćenim i ravnopravnim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!