16:40 / 27.09.2021.

Autor: Jasmina Grbavec/Regionalni dnevnik/HTV/HRT

Međimurci se okreću ruralnom, održivom turizmu

Bračni par Hen brine o ruralnim međimurskim kućama

Bračni par Hen brine o ruralnim međimurskim kućama

Foto: HTV / HRT

Da zauvijek ostane spomen na tradicionalne ruralne međimurske kuće brine se bračni par Hren iz Brezja, pokraj Čakovca.

Bračni par Hren slučano je prije nekoliko godina naišao na ovaj komadić raja u koji su se na prvi pogled zaljubili. U Okruglom vrhu, čut ćete tek pjev ptice i zujanje marljivih pčela. Mirno i pitoreskno mjesto, prepuno boja, okusa i mirisa.


- Napravili smo kućicu, renovirali je, restaurirali, malo po tradicijskom štihu, malo smo nešto svojega stavili i nastala je ruralna kuća za odmor Pozojova hiža i jedan lijepi regenerativni Pozojov vrćak, kazala je Mirjana Biber Hren, vlasnica Ruralne kuće za odmor Pozojova hiža.


Ovdje se gosti odmaraju, no ako požele mogu i zasukati rukave jer na ovom djeliću zemlje uvijek ima posla.


- Gosti mogu sami kuhati, nabrati neštp fino, sezonsko ili će im gazda, odnosno gazdarica skuhati. Još jedna dodana vrijednst toj održivosti je da se nudi kompletno lokalna hrana i suradnja među OPG-ovima, rekla je gospođa Biber Hren.


Na taj način gost dobiva potpuni turistički doživljaj objedinjen kulturom i poljoprivredom. Turisti sve više prepoznaju Međimurje kao destinaciju za odmor.


- Ono što raduje što su gosti vrlo visoke kvalitete, ja bih to tako nazvao, dobri su potrošači i ove godine su nam se vratili gosti iz inozemstva, rekao je direktor TZ-a Međimurske županije Rudi Grula.


Na svjetski dan turizma, iz Čakovca je odaslana velika podrška održivom upravljanju destinacijom.


- U petogodišnjem razdoblju imamo razne zadatke na projektu, jedan od najvažnijih je razvoj makroregionalnih projekata na temelju održivog razvoja turizma, kazala je Senka Daniel, koordinatorica projekta održivog turizma strategije za Jadransko-jonsku regiju.


Upravo je taj oblik turizma sve popularniji u domaćoj i inozemnoj ponudi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!