U lovu na rekordni turistički prihod - na Jadranu milijun gostiju

31.07.2022.

20:22

Autor: Jelena Šarić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Dubrovnik

Dubrovnik

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Dijelom zbog povratka turista - dijelom zbog inflacije može se očekivati da će ovogodišnji prihod od turizma nadmašiti onaj rekordni pretpandemijski od deset i pol milijardi eura. U zemlji se u ovom trenutku odmara više od milijun gostiju - uglavnom stranaca.

U Dubrovniku desetak posto manje gostiju u odnosu na 2019.

Mirnije jutro u splitskoj trajektnoj luci. Jer, ako je suditi prema ovim prizorima, svi su na plaži.

- Jako je vruće, plaža je prelijepa. Ja sam iz Stuttgarta, neusporedivo je. Svi su ljubazni ovdje, poručio je turist iz Njemačke.

Za Britance je Dalmacija provjereno odredište. I cjenovno prihvatljivo.

- Split je predivan, bili smo na vožnji brodom, posjetili smo nacionalni park i doista smo uživali. Neka su mjesta skuplja, ali može se pronaći nešto i za skromniji budžet, ima opcija, rekla je turistkinja.

A dok jedni osvježenje traže u moru, na Stradunu se, unatoč visokim temperaturama, obilaze znamenitosti.

- Došli smo zbog povijesti, prekrasnih zidina. Nismo mnogo čuli o Dubrovniku, samo da je predivan i htjeli smo vidjeti je li to istina, istaknuo je turist.

- Prekrasno je! Staro, divno, prožeto poviješću. Mnogo je turista. Smješteni smo u Srebrenom, uživamo u plaži, suncu i ribi s roštilja, dodao je drugi turist.

U Dubrovniku ovih dana boravi više od 24 tisuće gostiju, oko deset posto manje u odnosu na rekordnu 2019.


U Hrvatskoj više od milijun turista

Kolona automobila slijeva se na Krčki most. Na Kvarneru se odmara više od dvjesto tisuća gostiju, a otoci Krk i Lošinj destinacije su koje najradije biraju.

- Iz Mađarske smo i idemo u Ćižiće na otok Krk. Jako sam uzbuđena, uvijek nam je lijepo ovdje, kazala je turistkinja iz Mađarske.

- Krenuli smo iz Bratislave u tri ujutro i sve je bilo dobro. I bebi je ovo prvo putovanje. Nije bilo gužvi i zastoja pa smo stigli prilično brzo, dodala je turistkinja iz Slovačke.

A kad ne ide sve po planu, bitno je sačuvati hladnu glavu.

- Izgubili smo se. Pogrešno smo skrenuli i onda smo se morali vraćati, ali nije nam to bio velik problem. Bilo nam je zabavno, kazala je turistkinja.

NP Krka posjetilo preko milijun posjetitelja

Naši su nacionalni parkovi neprocjenjivo bogatstvo - nezaobilazno odredište gostiju iz cijeloga svijeta. HRT-ova novinarka Ana Bralić kazala je u središnjem Dnevniku HTV-a da su sedreni slapovi Krke pravi mamac za brojne turiste.

Skradinski buk, najduži slap na rijeci Krki, jedna je od najpoznatijih prirodnih ljepota Hrvatske. Ravnateljica NP-a Krka Nella Slavica rekla je da su Skradinski buk i Krka nezaobilazno odredište mnogih turista, koji dolaze na dalmatinsku obalu.

Slavica je naglasila kako je NP Krku do danas posjetilo preko milijun posjetitelja, koji su uživali u sedam veličanstvenih slapova, brodskim izletima, te u bogatoj kulturno-povijesnoj baštini. 

Pogledajte što kažu turisti, koji uživaju u NP Krka. 

Plitvičkim jezerima reklama više i ne treba

U zagrljaju gorskih šuma jezerski su vrtovi povezani slapovima. Priroda koja se u skladu s godišnjim dobima veličanstveno mijenja. HRT-ova novinarka Dajana Kruneš naglasila je da Plitvičkim jezerima turistička reklama više i ne treba, jer su prepoznatljiva destinacija. Ravnatelj NP-a Plitvička jezera Tomislav Kovačević naglasio je kako je jako zadovoljan s ovom turističkom sezonom.

Plitvička jezera posjetilo je oko šesto tisuća turista. Godine 2019. uvedene su i on-line ulaznice i plan upravljanja, te se tako uspjela ograničiti navala turista na područje Nacionalnog parka Plitvička jezera. Velika posjećenost turista, našem prirodnom biseru, 2018. i 2019. bila je i velika opasnost.

Kovačević je dodao kako je masovno posjećivanje Plitvičkih jezera trebalo mijenjati. Istaknuo je kako je zadovoljan s financijske strane, a poboljšana je i ponuda za turiste.

- Mi smo petnaestak posto slabiji od te rekordne 2019. godine, ali smo financijski jako zadovoljni poručio je.

Isprojektirana su i tri hotela, a Kovačević se nada da će uz pomoć Vlade projekt uskoro biti i realiziran.  

Posjetitelji su oduševljeni Plitvičkim jezerima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!