Savić: HEP će pretrpjeti gotovo 6 milijardi kuna, ali morat će izdržati

09.09.2022.

08:20

Autor: U mreži Prvog/Hrvatski radio/B.A./HRT

Mislav Togonal, Zvonimir Savić i Krešimir Sever

Mislav Togonal, Zvonimir Savić i Krešimir Sever

Foto: U mreži Prvog / HRT

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever, posebni savjetnik premijera Zvonimir Savić i vlasnik Munje Ivan Miloloža jutros su u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govorili o jučer predstavljenim 21 milijardu kuna vrijednim mjerama za pomoć građanima i gospodarstvu, koje uključuju ograničenje rasta cijena energenata i nekih osnovnih namirnica. Savić je među ostalim rekao da bi HEP zbog ograničenja cijena struje i toplinske energije "trebao pretrpjeti gotovo 6 milijardi kuna", ali da će "morati izdržati". Sever je izrazio bojazan zbog mogućnosti izazivanja umjetnih nestašica, a Savić je poručio da nema bojazni od nestašica.

Sever je rekao da je paket sveobuhvatan, obuhvaća sve građane, a dodatno dodiruje skupine kao što su nezaposleni, umirovljenici i energetski siromašni. Na drugoj strani pomaže se gospodarstvu na ulaznim cijenama.


No kao potencijalne probleme istaknuo je mogućnost izazivanja umjetnih nestašica te da snižavanje cijena pogura proizvođače, prerađivače i prodavače da dižu druge cijene.


- Ono što se najgore događa u svemu kad je riječ o hrani, to je da najgore prolaze proizvođači i mi krajnji kupci. Negdje između se to samo pridodaje, pridodaje, pridodaje, rekao je.


Savić je rekao da su prije objava imali u Vladi niz razgovora sa sindikatima, poslodavcima, proizvođačima i trgovcima kako bi procijenili do koje mjere mogu postupiti.


Istaknuo je da su definirane i maksimalne trgovačke marže - za šećer, na primjer, ona iznosi 1 posto. Također je napomenuo da su za zamrzavanje cijena odabrani proizvodi kojima se dijelom koriste i najosjetljivije socijalne skupine.


- Nije ovakva odluka samo jednostrano nametanje Vlade, nego dogovor s dionicima u sustavu da dođemo do rješenja koje obuhvaća u ovom slučaju devet proizvoda, rekao je Savić.

Ove cijene energenata narasle su ne 50 ili 100 posto, nego pet, odnosno sedam puta. I to je prava činjenična situacija u Republici Hrvatskoj

Ivan Miloloža

Poručio je da nema bojazni od nestašica. Naglasio je i da su ove mjere privremene, ekonomski takve mjere ne mogu izrazito dugo trajati jer se povezuju s rizicima koji su prije spomenuti.


Savić je rekao i da je, što se tiče građanstva, cijena plina zagarantirana i da neće doći do promjene do 1. travnja iduće godine.


Naime, za ostale subjekte će se o cijenama idućih dana raspravljati na europskim tijelima.

Miloloža: Cijene energenata narasle pet do sedam puta


Miloloža je upozorio na visoke cijene plina.


- Ove cijene energenata narasle su ne 50 ili 100 posto, nego pet, odnosno sedam puta. I to je prava činjenična situacija u Republici Hrvatskoj, rekao je Miloloža, koji je o mjerama Vlade rekao da je svaka pomoć dobra.


Također je istaknuo da građani negdje rade, upitavši se što im znači što će kod kuće plaćati manje, ako zbog energenata u tvrtki u kojoj rade možda neće dobiti veću plaću koju su trebali dobiti.

"HEP će morati izdržati"


Što se tiče ograničenja cijena električne energije, urednik i voditelj Mislav Togonal istaknuo je da HEP ima prazno Perućko jezero, da je hidrološka situacija katastrofalna te da HEP struju kupuje na burzi, uvozi je i prodaje po manjoj cijeni građanima, pa je pitao Savića hoće li HEP izdržati.


- Izdržat će. Morat će izdržati, Vlada je tu da pomogne ako bude kriznih situacija. U ovim kriznim trenucima vrijeme je velike solidarnosti, rekao je Savić.


Naveo je da je cijena za hrvatska kućanstva 59 eura za megavatsat, a tržišna 450 do 500.


- Možete zamisliti koliki je to onda pritisak na HEP, ovih pola godine, ali opet, sve je u cilju ublažavanja rasta cijena. Ono što je procjena da bi vrijednosno HEP trebao pretrpjeti, ako bude po našim procjenama, zbog ograničenja cijena i struje, pa i toplinske energije, to je gotovo 6 milijardi kuna, rekao je Savić.


Također je istaknuo da je cijena nepromijenjena za kućanstva koja su priključena na toplane, od kojih je polovina u Zagrebu. Što se tiče ljudi koji se griju na drva, na pelete, snižena je stopa PDV-a, a s Hrvatskim šumama dogovoreno je da se proizvodna količina poveća za otprilike 10 posto i daju dodatni popusti.


Sever je izjavio da se s nižim PDV-om na drva kasni, a što se tiče povećanja neoporezivih davanja na plaću, rekao je da sindikati nikad nisu protiv toga, ali da "iskustva s hrvatskim poslodavcima kažu da se ta neoporeziva davanja onda koriste umjesto povećanja plaća".

Cijelu emisiju možete pogledati ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!