Uvođenjem eura i ulaskom u Schengen mnogim tvrtkama olakšano poslovanje

06.06.2023.

19:57

Autor: Dijana Kovaček/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Hrvatska narodna banka povećala je prognozu rasta BDP-a za ovu godinu na 2,9%, što je gotovo dvostruko veći rast od onog koji je prije prognozirala. Podsjećamo, Vlada je nedavno također povisila gospodarski rast za ovu godinu na 2,2 posto. Velikim dijelom prognoze su sve bolje zbog dobrih najava turističke sezone, ali i zbog rasta investicija i izvoza. Sve to pak djelomično je potaknuto i ulaskom Hrvatske u eurozonu i šengenski prostor, od kojeg je već prošlo više od 5 mjeseci.

Uvođenjem eura i ulaskom u Schengen mnogim tvrtkama olakšano je poslovanje, pogotovo kada je riječ o izvozu. U Končar Inženjeringu kažu, smanjeni su im valutni troškovi i olakšano financiranje.

- Svakako nam nastup na vanjskim tržištima olakšava kad smo članica i Europske unije i eurozone, lakše dolazimo do nekih poslova i zaduživanja, rekao je Denis Čamber, voditelj razvoja poslovanja Končar Inženjeringa.

Zbog uvođenja eura, kamate na kredite poduzećima u Hrvatskoj trenutačno su oko 4 posto, i iste su kao u Njemačkoj ili Austriji, kaže guverner, a mnogo su niže nego u zemljama koje nisu uvele euro.

- Možete vidjeti da je u ovom trenutku kamatna stopa na poduzeća u susjednoj Mađarskoj koja se nije odlučila ići tim putem 17 posto, da su u Češkoj i Poljskoj između 8 i 10, dok su u Hrvatskoj u ovom trenutku ispod prosjeka eurozone, istaknuo je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

Hrvatski kreditni rejting i zbog samih najava uvođenja eura već je bio povišen, a vjerojatno će i dalje rasti. 

- Vjerojatno će se ti pozitivni utjecaji osjećati još neko vrijeme. Mislim da mi imamo šansu u srednjem roku stvoriti uvjete za daljnje povećanje kreditnog rejtinga, naglasio je Hrvoje Stojić, glavni ekonomist HUP-a.

Hrvatska ima i znatno nižu stopu inflacije nego zemlje izvan eurozone, poput Poljske i Češke, pogotovo Mađarske, u kojoj je dosegnula 25 posto. 

- Sad kad gledamo komparativno, i kamatne stope na tržištu i stopa inflacije kad usporedimo Hrvatsku i zemlje izvan eurozone, potvrđuju da je bio optimalan izbor ući, rekao je Velibor Mačkić, posebni savjetnik Predsjednika RH za ekonomiju.

Jedino nam je još preostalo, kaže i savjetnik predsjednika, ali i guverner, odviknuti se od preračunavanja u kune.

- Nemam osobno nikakav žal, nemam ni 40 godina, a četvrta valuta koju imam, ali se ulovim dosta često da stvarno preračunavam, rekao je Velibor Mačkić.

- Mislim da se nisam snašao bolje od drugih zato što sam guverner, ja isto gledam i dalje kunske cijene, rekao je Vujčić. 

Zato je dobro, kaže Vujčić, što obvezno dvojno iskazivanje cijena imamo do kraja ove godine.            


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!