Vinska 2020. godina bila je odlična

20.05.2021.

07:03

Autor: Klara Dujmović/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Kušanje vina

Kušanje vina

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Napokon se zna datum održavanja 27. Vinistre. Ta naša najveća smotra vina i vinarske opreme održat će se od 18. do 20. lipnja na Porečkoj obali. 

Vinari i enolozi su odradili svoje. Na Vinistru je pristigao velik broj uzoraka, a ocjenjivačko je povjerenstvo jednoglasno u stavu da je vinska 2020. godina bila odlična. Ono čemu se sada nadaju jest dobra turistička sezona koja će povećati potražnju za njihovim vinima.

Denis Bernobić prvi je put vino dao na natjecanje i odmah je osvojio šampionsku titulu. Najbolju mladu malvaziju dale su ove loze stare 70 godina.

- Ti stari klonovi malvazije njih ima sve manje. Vade se vani, zasađuju se nove malvazije, objasnio je Denis Bernobić, šampion mlade malvazije iz Višnjana.

A ti su stari čokoti zlata vrijedni. Baš poput ovih podno Motovuna zasađenih 50-ih godina prošloga stoljeća. Iz njih dolazi šampionski mladi teran Vinistre.

- Naravno da su tu prinosi jako bitni, ne isforsirat čokot nego da odradi sa malim prinosom sve vrhunski i onda dolazi berba, rekao je Klaudio Tomaz, šampion mladog terana iz Motovuna.

U Istri se godišnje proizvede više od 20 milijuna litara vina. Zbog pandemije trećina je vina ostala neprodana. Udarac je donekle ublažila turistička sezona.

Svježe linije smo uspjeli plasirat sve i riješit, odležana vina će kroz godinu dana odležavanja bit kompleskinija i kvalitetnija, naveo je Tomaz.

- Ima još nekih količina koje su ostale stare malvazije , ali u svemu još se nešto odradilo, dodaje Bernobić.

Mnogi su vinari koristili državne mjere pomoći - destiliranja ili skladištenja vina. Nadaju se boljim vremenima.

- Vidimo da cjepljenje ide svojim tokom. Zemlje oko nas popuštaju mjere i vjerujemo da sezona bude krenula da je ključno da se ne zaustavlja, smatra predsjednik Udruge vinara Vinistra Nikola Benvenuti.

A najljepši uvod u tu bolju sezonu, bit će 27.Vinistra koja će se sredinom lipnja održati na Porečkoj obali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!