10:21 / 05.07.2021.

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/P.F./HRT

Izlozi mame kupce: U tijeku su velika ljetna sniženja

Ljetna sniženja/Arhiva

Ljetna sniženja/Arhiva

Foto: Marko Lukunić / PIXSELL

Počinje vrijeme velikih ljetnih sniženja koja mogu trajati najdulje 60 dana. S popuštanjem epidemioloških mjera raste i potrošnja građana. Promet je u maloprodaji u prvih pet mjeseci 13% veći nego lani. Za sada je rekordan travanj s rastom potrošnje od 35%.

Izlozi mame popustima, sniženjima, rasprodajama pa znatiželjni kupci obilaze trgovačke centre. 

- Svakako je najbolje kupiti na sniženjima, ali nisu kao vani kad kupite svašta nešto za male novce. Može se potrošiti jer Hrvati su čarobnjaci potrošnje iz ničega. Standard nam baš nije europski i da nešto više trošimo nisam primjetio. Trošimo na stvari za svadbu. Nisu sniženja kao vani tu su 20 do 30% i to je snižena roba od prošlih sezona, a vani su veća sniženja, neki su od komentara kupaca. 

Trgovci su za sada stidljivo krenuli sa sezonskim sniženjem, a veći se popusti mogu očekivati potkraj kolovoza.

- Prodaja je u odnosu na lani puno bolja, poboljšala se, ali i dalje nije toliko odlična kao što je bila 2019. i prijašnjih godina, kaže prodavačica Anita.

Ublažavanjem mjera svakako raste optimizam potrošača. Hrvati više troše što se ogleda u povećanju broja fiskaliziranih računa i rastu maloprodaje. Samo od veljače do lipnja broj fiskaliziranih računa u trgovini za 35% je veći nego lani, dok je prodaja neprehrambenih proizvoda u svibnju porasla za 18%.

- Došlo je do rasta osobne potrošnje, do povećanja platežne moći i po naznakama povećanja plaća što znači da su kupci u većoj moći da kupuju. Potrošači i trgovci moraju biti svjesni pravila o zaštiti potrošača i zakona o obveznim odnosima kako ničija prava ne bi bila narušena, smatra Dunja Maletić, pravna savjetnica za zaštitu potrošača.

Praksa pokazuje da se promet u trgovini tijekom sezonskih sniženja poveća za trećinu. U godini oporavka od koronakrize svako je povećanje osobne potrošnje, koja čini oko 60% BDP-a, itekako dobrodošlo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!