Bagarić odbacuje optužbe da se kontrolore zračne plovidbe zastrašivalo i prijetilo otkazima

18.10.2021.

19:28

Autor: Mladen Sirovica/Silvana Skočajić/Dnevnik/IMS/HRT

Direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vlado Bagarić

Direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vlado Bagarić

Foto: HTV / HRT

Hrvatski kontrolori zračne plovidbe u javnost su izašli s optužbama protiv direktora Vlade Bagarića. Tvrde da ih se zastrašuje, podcjenjuje i zlostavlja te da je zbog takva ozračja ugrožena i sigurnost zračnog prometa. Prozvani direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vlado Bagarić na optužbe zaposlenika odgovorio je u središnjem Dnevniku HTV-a u razgovoru s Mladenom Sirovicom.

Vlado Bagarić odbacio je optužbe o zastrašivanju, omalovažavanju i prijetnjama otkazima.

Napomenuo je da je riječ o nadziranom i kontroliranom sustavu te da dosad nikada nije bilo nikakvih primjedbi.

- Od početka pandemije COVID-19 osigurali smo funkcioniranje sustava na najvišoj razini, stabilnost tvrtke i, unatoč padu prometa, zadržali smo sva prava zaposlenika. Značajan broj pripadnika Hrvatske kontrole zračne plovidbe ima mjesečnu neto plaću višu od 40.000 kuna, naveo je.

Rekao je da ne zna na čemu su optužbe temeljene.

 Jedna od optužbi je da su kontrolorima zračne plovidbe usred pandemije plaće smanjene 15%, a da je direktoru isplaćen bonus i nije mu smanjena plaća.

Bagarić je kazao da je njegova plaća regulirana ugovorom s Nadzornim odborom te da je bila u skladu s njim.

Krešimir Rakoci, sindikalni čelnik, tvrdi da je otkaz koji mu se sprema posljedica činjenice da je organizirao akciju protiv Bagarića, što Bagarić odbacuje.

- To što se Rakocijem događa nema nikakve veze s time što je čelnik Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja niti s kolektivnim ugovorom. U proteklih godinu dana napravio je tri velika prijestupa u izvršavanju radnih obveza u skladu s ugovorom o radu. Nisam imao drugog izbora osim pokrenuti postupak otkaza ugovora o radu. Taj je postupak sada na sudu, ne želim prejudicirati ishod, kazao je.

Rakoci kaže da se protiv njega vrši pritisak i zbog toga što nije kao predstavnik sindikata pristao na smanjenje prava radnika u temeljnom kolektivnom ugovoru.

- To nije točno, kazao je Bagarić.

Objasnio je da je dodatak kolektivnom ugovoru potpisan u srpnju 2021. i to smatra završenom pričom.

Procjenjuje da svi oni koji daju potporu Rakociju, a riječ je o 60-ak ljudi, nemaju sve valjane informacije i izmanipulirani su.

- Zrakoplovni promet bio je u koronakrizi izuzetno teško pogođen, na početku je pao 90%  u odnosu na prethodnu godinu, a godina je završena s 50% manjim prometom i shodno tome manjim prihodima. I ova je godina krenula loše, no nakon ljetnog perioda sve indicije govore da bismo mogli dosegnuti izlazak iz krize 2022., kazao je i naglasio da neće i nikada nije bilo potrebe za otkazima.  

Kontrolori zračnog prometa prozivaju direktora

Kontrolor zračnog prometa jedno je od najstresnijih zanimanja. Najmanja pogreška može imati nesagledive posljedice. 

- Ja osobno ga jako volim i odrađujem ga s izuzetnim užitkom i s voljom profesionalno već preko 20 godina. Još uvijek uživam u tome, a naravno da je stresan, kaže Krešimir Rakoci, kontrolor letenja i predsjednik Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja. 

Davorin Šprljan, kontrolor letenja, dodaje da to nje rutinski posao i da je zadovoljstvo raditi ga.

Ističu da je za uspješan rad važno mirno poslovno okružje koje je od početka pandemije narušeno. 

- Iskreno, ako pitate, 90 % kontrolora će vam sigurno reći da im trenutno najveći stres proizlazi iz atmosfere i pritiska i zastrašivanja menadžmenta, kaže Šprljan. 

Kažu da direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe Vlado Bagarić radi najveći pritisak. 

- S otkazima, restrukturiranjem firme, vršeći pritisak na sindikat kako bi popustio pritisku da se smanje plaće. To se dalje nastavilo tijekom pregovora za novi kolektivni ugovor, tumači Rakoci. 

Novi kolektivni ugovor potpisan je u kolovozu ove godine i na snazi je godinu dana. No tada je pokrenuta procedura za otkaz predsjedniku sindikata. 

- Razlog koji navodi je da nisam prošao provjeru koja je rutinska svake godine. Tu provjeru sam prošao već 20 puta budući da radim više od 20 godina, a on tvrdi da nisam, čak tvrdi da sam namjerno izbjegao tu provjeru što je naravno neistina. Napravio sam je u kolovozu, tvrdi Rakoci.

Treba reći da su sindikati pristali na smanje plaće od 15 % na pet mjeseci. No nisu pristali na novo produljenje jer su, među ostalim, doznali za isplatu bonusa direktoru koji sebi nije smanjio plaću. Sa svim je upoznato i resorno Ministarstvo. 

"Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture prati nastalu situaciju u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe te vjerujemo kako će doći do razrješenja nastalih problema", priopćeno je iz Ministarstva.

A rješenje za kontrolore bilo bi, kažu, bolja komunikacija s Upravom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!