08:25 / 15.09.2021.

Autor: U mreži Prvog/Hrvatski radio/B.A./HRT

Burna rasprava o prvih 100 dana nove zagrebačke vlasti

Gordan Bosanac, Mirka Jozić i Mislav Herman

Gordan Bosanac, Mirka Jozić i Mislav Herman

Foto: U mreži Prvog / HRT

Prvih 100 dana nove zagrebačke vlasti bila je tema jutrošnje emisije Hrvatskog radija U mreži Prvog, o čemu su na trenutke burno raspravljali zastupnik Možemo! u Skupštini Gordan Bosanac, predsjednik zagrebačkog HDZ-a i zastupnik u Skupštini Mislav Herman i bivša pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo Mirka Jozić.

Govoreći o financijskoj situaciji i najavljenom rebalansu proračuna, Gordan Bosanac je rekao da je proračun koji su zatekli u gradskoj upravi potpuno nerealan.


- Ono što smo vidjeli od možda najzabrinjavajućijih stvari, cijeli plan proračuna bio je prenapuhan. To se prvenstveno vidi u tome da je grad planirao, ustvari samo na papiru, ali nikad u realnosti, prodati gradsko srebro, zemljišta vezana uz Zagrepčanku, Gredelj i ostalo, što je iznosilo 1,1 milijardu kuna. Taj income proračuna se nikad nije mogao ostvariti, to su svi jako dobro znali, ali su naprosto pustili takav proračun. Nažalost, kolege iz HDZ-a su isto, iako su bili kritični prema prodaji gradske imovine, glasali za takav proračun i to je ono što je veliki, veliki problem, rekao je Bosanac.


Ustvrdio je da je fiktivni proračun prenapuhan i nerealan.


- Ljudi su trošili, a da nisu imali proračunsko pokriće. Ta financijska nedisciplina je meni potpuno neprihvatljiva, rekao je također Bosanac.


Izrazio je nadu da će s rebalansom stabilizirati financije i imati clean start za realan proračun za 2022. godinu.

Kosturi iz ormara


Mirka Jozić rekla je kako stvaranje takve atmosfere i upiranje prstom u bivšu vlast da se prikriju mogući neuspjesi u upravljanju gradom ne vodi nikamo.


- Polazeći od njihove političke filozofije, ne bi im trebala smetati dodatna sredstva za javni gradski prijevoz, niti sredstva za održavanje tramvajskih pruga, niti sredstva za staračke domove. U to su utrošeni novci. Ako su to kosturi iz ormara, ne znam kako ćemo nazvati sve ove druge stavke koje se koriste za dobrobit građana Zagreba, rekla je Jozić.


Poručila je i da je već vrijeme da se pomalo nešto vidi od nove vlasti.


Bosanac je uzvratio da je kod bivše vlasti bilo trošenja i na putne naloge, prijevoze i automobile. Rekao je da je poslovanje ZET-a bilo potpuno iracionalno te da to može biti jedna ugledna, perspektivna gradska tvrtka koja će osigurati jeftin i dostupan prijevoz građanima.

Mislav Herman novoj je vlasti nakon prvih sto dana dao ocjenu - nedovoljan.


- Kako drugačije ocijeniti tajna imenovanja u upravi i nadzornom odboru Holdinga, davanje poslova osobama od povjerenja, tu prvenstveno mislim na javnobilježničke usluge, kako drugačije ocijeniti kad se vraćaju usluge donatorima platforme Možemo! u smislu imenovanja u upravnim vijećima bolnice, potpuno nesnalaženje u problematici otpada, na kojem su u krajnjoj liniji i dobili izbore, ad hoc ukidanje demografskih mjera, pokušaj ad hoc uvođenja građanskog odgoja, rebalans od 0,27 posto? To je sve za uistinu ocjenu nedovoljan, poručio je Herman.


Bosanac je uzvratio kako su iza HDZ-a i Stranke rada i solidarnosti pokojnog gradonačelnika Milana Bandića zajedničke godine vladanja te da su imali pune ruke prilika.


- Promašili ste, doveli ste grad u ovu situaciju u kojoj je, i na kraju krajeva, kažnjeni ste na izborima, rekao je.


Herman mu je uzvratio da se radi o ispraznim floskulama i prodavanju magle.


- Izgleda da ste potpuno bez vizije, bez ikakve sposobnosti upravljati ovako velikim sustavom, poručio je.


Herman je rekao i da jesu podržali proračun za 2021. godinu, ali da su jasno ukazali kako je nerealan i da će biti potreban rebalans, te da su ga podržali samo da ne bi izazvali novu zagrebačku krizu nekoliko mjeseci prije izbora.

O projektima, ulozi Vlade...

Jozić je rekla kako se ne može "reći da su se trošile pare uludo", spomenuvši između ostalog rekonstrukciju rotora te da je od 440 javnih objekata u Zagrebu trećina napravljena ili obnovljena u zadnjih 20 godina. Istaknula je i najnižu stopu nezaposlenosti u državi.


- Kvadrat stana je jako skup, to isto nešto govori o kvaliteti života u Zagrebu, dodala je.


Bosanac joj je rekao da je činjenica da nisu uspjeli Zagreb dignuti na noge.


- Vi naprosto morate shvatiti da su građani odlučili, rekli su "Bella ciao"! Što je bilo, bilo je, rekao je Bosanac.


Herman je rekao kako uštede i rebalansa ne bi bilo bez Vlade, istaknuvši između ostalog 73,6 milijuna kuna od Fonda za solidarnost koje je ispregovarala Vlada HDZ-a te odgodu povrata beskamatne pozajmice.


- Gospodine Bosanac, da vam nema HDZ-a i Andreja Plenkovića, vi bi ostali u tim svojim lijepim pjesmicama o cvijeću i biciklima, a Zagreb bi se gušio u smeću, što će vrlo vjerojatno biti, rekao je Herman, na što je Bosanac uzvratio: "O Bože mili".


- Čekao sam kad će doći hvalospjev premijeru koji nas spašava, rekao je Bosanac, istaknuvši da Vlada ne pogoduje njima, već da se nada kako rade za građane Zagreba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!