Je li moguća daljnja suradnja Milanovića i Banožića?

04.11.2021.

07:31

Autor: Ana Krolo Molnar/U mreži Prvog/D.M./HRT

Predsjednik i ministar na obilježavanju godišnjice sloma obrane Lušca

Predsjednik i ministar na obilježavanju godišnjice sloma obrane Lušca

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Je li moguća daljnja suradnja između predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića i hoće li njihov sukob utjecati na stanje u Oružanim snagama, ali i na izbor veleposlanika u emisiji "U mreži Prvog" odgovarali su saborski zastupnici Mario Kapulica (HDZ), Arsen Bauk (SDP) te komunikacijski stručnjak Krešimir Macan.

- Možda su i jedni i drugi trebali reagirati drugačije, ali sad smo tu gdje jesmo i dajemo loš primjer svima drugima. Kad je ovakva komunikacija na vrhu onda svima daje loš primjer i možemo očekivati eskalaciju i na nižim razinama, kazao je Krešimir Macan.

Kad se dogodi ovakva stvar, dodao je - u sukobu percepije stradaju činjenice. Nitko ne osporava da ministar obrane ima određene ingerencije u mirnodopskim uvjetima i upravo je to omogućila Milanovićeva vlada, kazao je Macan te naglasio da je u Ustavu jasno određeno da je predsjednik vrhovni zapovjednik Oružanih snaga. "Obojica sada plivaju u tome", kazao je. Podsjetio je da su se i premijer i predsjednik nekada svađali oko toga tko je jazavac i slično - a sve je završilo jednom sjednicom Vijeća za nacionalnu sigurnost. 

Smatra da se svađama teško može pridobiti glasače, podsjetio je Macan a skok rejtinga Milanovića dogodio se zbog principijelnog stava oko Vrhovnog suda.

"Da postoji igrica po ovom uzoru, to bi bio bestseler"

Mario Kapulica rekao je da je "ovo što radi predsjednik - katastrofalno". Zabrinjava ga to što Milanović koristi 'rat prokolom' s ministrom obrane i kao vrhovni zapovjednik "troši sve svoje snage da bi u konačnici to rezultiralo činjenicom da se u isto vrijeme ministar i predsjednik ne mogu pojaviti na istom mjestu". "Da su neki gameri radili igricu po ovom uzoru, mislim da bi to bio bestseler", dodao je.

Naglasio je da je sve počelo umirovljenjem brigadira Burčula, za koje je rekao da je zakonito. Smatra da je traženje opoziva predsjednika od strane ministra - politička izjava o čemu u HDZ-u nisu razgovarali. Naime, premijer je kazao da je položaj Banožića čvršći što ga se više napada. 

"Prva sezona 'Jazavac i šmrkavac' je završila happy endom" 

- Trenutno je njegov položaj čvršći, a kako će se to dugoročno odraziti, treba vidjeti, rekao Arsen Bauk. Ponovio je svoj stav da je najbolje 'rotirati' ministra obrane i ministra pravosuđa. Smatra da poluge za rješavanje ove situacije ima premijer. Ne slaže se s Macanom da će se ovakva komunikacija nužno prebaciti na niže razine.

- Prva sezona 'Jazavac i šmrkavac' je završila 'happy endom'. Predsjednik Vrhovnog suda dobio je više od dvotrećinske većine u Saboru, kazao je. Smatra da je sve počelo zakonitim, ali nepotrebnim umirovljenjem časnika postrojbe koja čuva predsjednika. Smatra da je ministar trebao procijeniti smiju li i ne smiju vojnici ići u Bugojno. Trebao je potom donijeti odluku i dati politički razlog zašto je odluka o odlasku ispravna ili neispravna. Tako bi imali legitimnu političku raspavu, a ne driblanje.

Govoreći o optužbama minstra da je predsjednik u privatne svrhe koristio vojne zrakoplove i brodove te optužbe Milanovića da je Banožić slao vojsku u pomoć administrativnim jedinicama - Bauk je kazao: "Sad će se valjda pucati iz najvećih oružja i eskalacija sukoba tek predstoji". 

"Što je to konkretno toliko važno da se sve ovo dogodilo?"

- Imaju ovu svoju sjednicu 9. studenoga i neka to riješe. Stav je SDP-a da ne podržava stranačko iživljavanje nad pripadnicima Oružanih snaga i moja je skromna zamolba da se admirala Hranja izostavi iz ove situacije, kazao je Bauk. Upozorio je da građani najviše vjeruju upravo Hrvatskoj vojsci. 

- Predsjednik je taj koji je uvukao Oružane snage u jednu suludu igru. Prvi put u povijesti imamo da Vrhovni zapovjednik OSRH izdaje zapovjedi Načelniku Glavnog stožera da ministar ne može govoriti, ponovio je Kapulica.

Složio se s Baukom da bi bilo dobro da sjednica VNS-a prođe dobro. Pozvao se na izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je rekao "Idemo sjesti da vidimo što je to konkretno toliko važno da se sve ovo dogodilo". Bauk se nadovezao i kazao kako je predsjednikova odluka o Burčulu bila zakonita, ali i kazao kako "nisu sve stvari logične i pametne".

Što će biti s imenovanjem veleposlanika?

- Imate predsjednika koji ima ograničene ovlasti, vrlo dobru poziciju u javnosti i koji se obijesno koristi svojm ovlastima. Jedne se ovlasti tiču vanjske politike i oružanih snaga a to bi se moglo preliti i na sustav nacionalne sigurnosti i obavještajnih službi. Vanjsku politiku vodi Vlada. Milanović je, tijekom mandata bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kazao da ona može tu i tamo nešto sugerirati, a na početku svog mandata izjavio je da politika neće utjecati na izbor veleposlanika, a sad traži 50:50 kazao je Kapulica.

Izjave predsjednika da će blokirati sve na što u državi imam utjecaja smatra neviđenim, na što mu je Bauk odgovorio da je to jedini jezik koji HDZ poznaje. Kapulica mu je odgovorio kako će SDP ako nastavi podržavati takve stvari, nastaviti gubiti podršku građana.

Bauk: Radman postavio kriterije 'kad je tko ušao u partiju i tko je koliki Hrvat' 

- Što se tiče pitanja veleposlanika jučer je ministar dao ultimativni kriterij a to je 'Kad je tko ušao u partiju i tko je koliki Hrvat i katolik'. Prema tome, kroz to grlo ne bi mogli proći mnogi, uključujući i predsjednika Vlade, kazao je Bauk te dodao da se Plenković u HDZ uključio 2011. Kazao je kako i premijerov naslov maturalnog rada nije bio 'baš katolički' te mu poručio da bi bilo bolje da taj argument više ne koristi. Dodao je da je veleposlanik u Rimu kadnidat HDZ-a a na izborima za gradonačelnika Zagreba osvojio je 5 posto glasova.  

Kapulica je zaključio da predsjednik vodi potpuno pogrešnu politiku i nema razumijevanja za drugačija mišljenja i šteti sustavu. Macan je kazao kako je neosoporno da u diplomaciji postoje politička imenovanja, neki zaslužni građani idu na pozicije koje nisu toliko zahtjevne.

- Ključne pozicije moraju biti usklađene, njih moraju zauzeti karijerni diplomati i tu će se naći kompromis. To je uvijek bila praksa, zaključio je Macan. 

Po
gledajte videoprilog:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!