19:40 / 10.04.2021.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Bitka za Zagreb: Kandidati u lovu na glasove

Kandidati za gradonačelnika Zagreba

Kandidati za gradonačelnika Zagreba

Foto: Borna Filić/Jurica Galoić/Josip Regović/Zoe Sarlija / PIXSELL

Pet je tjedana do lokalnih izbora. Pretkampanju je, u uvjetima epidemije, nemoguće voditi pred većim brojem ljudi pa kandidati uglavnom obilaze pojedine dijelove svojih sredina i biračima šalju poruke putem medija.


Trenutačna obnašateljica dužnosti gradonačelnika Zagreba za glasove se bori i programom digitalne demokratizacije. Zagrepčani bi, tvrdi, trebali sudjelovati u donošenju odluka.

 - Na način da organiziramo različite elektroničke referendume, da otvorimo prostor za nove građanske inicijative, da pokažemo ljudima da je važno njihovo mišljenje, kaže Jelena Pavičić Vukičević, kandidatkinja BM365 - Stranke rada i solidarnosti za gradonačelnika Zagreba.

SDP-ov kandidat Joško Klisović posjetio je zagrebačku četvrt Trešnjevka - sjever. Prioriteti su mu, kaže, sanacija tržnice i proširenje tramvajske mreže. A vidi i još problema.

- Ovaj, jedan od najstarijih zagrebačkih kvartova, određene ulice još uvijek nisu prikopčane na kanalizaciju, što je apsolutno nedopustivo u Zagrebu 21. stoljeća, smatra Joško Klisović, kandidat SDP-a za gradonačelnika Zagreba.

Potresom oštećenu Osnovnu školu "Bukovac" obišao je HDZ-ov kandidat Davor Filipović pri čemu se okomio na svoje protivnike.

- Ovdje je dolazio kum Zorana Milanovića i oktroirani kandidat SDP-a, kao i profesionalni protestant Tomislav Tomašević, koji je prosvjedovao protiv obnove našega grada, kazao je Davor Filipović, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba.

- Oni su dolazili ovdje na ovo mjesto i govorili da će se izgraditi nova škola, a njihovi su vijećnici u Vijeću gradske četvrti glasovali protiv izgradnje nove škole, dodao je.

Filipoviću je Tomašević odgovorio iz Sesveta.

- Kad je bila online sjednica Gradske skupštine prošle godine zbog epidemije, mi smo otišli održati tu sjednicu upravo ispred Osnovne škole Bukovac jer smo bili frustrirani činjenicom da se od 2016. godine, kada je osiguran novac za projektnu dokumentaciju, ništa nije napravilo, rekao je Tomislav Tomašević, kandidat platforme Možemo! za gradonačelnika Zagreba.

Sesvete je, poput Tomaševića, za subotnji obilazak odabrao i Mostov kandidat Zvonimir Troskot. Naglasak je stavio na prometno povezivanje.

- U tom smislu bismo stvarno povećali učestalost vlaka u svakom dijelu dana i ta učestalost, ta frekvencija bi bila svakih 15 minuta,kazao je Zvonimir Troskot, kandidat Mosta za gradonačelnika Zagreba.

A nekadašnji stranački kolege za potencijalne birače na Trešnjevačkoj tržnici borili su se - štand uz štand. Anka Mrak-Taritaš kao kandidata za svog zamjenika predstavila je Marka Torjanca.

- Moraju se skinuti ružičaste i ovakve i onakve naočale, suočiti se sa stvarnošću. A stvarnost je, što se tiče financija, jednako tako u gradu Zagrebu alarmantna, upozorila je Anka Mrak Taritaš, kandidatkinja GLAS-a za gradonačelnicu Zagreba.

U isto vrijeme, na štandu HNS-ova Željka Uhlira dijelile su se sadnice.

- Ono što treba svakako napraviti, u cijelosti obnoviti cijeli grad. Mi imamo problem, naš grad je 20 godina zanemaren, smatra Željko Uhlir, kandidat HNS-a za gradonačelnika Zagreba.

U utrku za gradonačelničku fotelju ipak neće imunolog Srećko Sladoljev, koji je objavio da će biti kandidat za zamjenika i to Ivanu Valeku. Koalicija, koju čini nekoliko stranaka i inicijativa, na izbore će sa sloganom "Glavu gore, masku dolje".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!