07:00 / 13.01.2022.

Autor: Vlatka Kusanić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Dobitnice priznanja "Zvone" odgajateljice iz Siska i Lipika

Priznanje "Zvone"

Priznanje "Zvone"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Priznanje "Zvone" novo je nacionalno priznanje za odgajatelje u sustavu alternativne skrbi za djecu. Prvi je put dodijeljeno prije nekoliko dana u Karlovcu, a nosi ime prerano preminulog Karlovčanina, socijalnog pedagoga - Zvonimira Tonšetića.

Zvone je bio draga i topla osoba. Za djecu iz karlovačkog Doma za odgoj djece i mladeži netko na koga se uvijek mogu osloniti. Nažalost, prerano nas je napustio u siječnju prošle godine.

- I kada je preminuo meni su se javljali mladi s tim koliko je njima bilo jako teško, pričali smo i kroz priču o tome sam dobila idejo o tome da je njima jako važno da Zvone, ali i drugi odgajatelji dobiju priznanje za svoj rad, kaže Sunčana Kusturin, Odbor Priznanja "Zvone".

I godinu dana kasnije mladi iz domova za odgoj djece i mladeži iz cijele Hrvatske nominirali su svoje odgojitelje za novo priznanje - Priznanje "Zvone".

- Prvenstveno zato što je odgajateljica za mene u životu, rekla bih sve, najbolja prijateljica i majka, druga majka. Moja majka je umrla i kad sam ja došla u Dom, ona mi je to zamijenila, znači najbolja osoba na svijetu, kaže Marija Janušić, Kutina.

Daniela Ančić Žunić bila je pomoć i oslonac Mariji, ali i mnogoj drugoj djeci.

- Kao prvo treba imati razumijevanja za dijete, biti mu podrška kad se nađe u situaciji kada mu je najteže - biti tu, mislim da je to formula koju djeca znaju prepoznati, kaže Daniela Ančić Žunić, Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik.

A prema odabiru djece i struke prvo priznanje "Zvone" zaslužile su odgajateljice Radmila Sekanić iz Siska i Marisande Pjerabon iz Doma za djecu Lipik.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!