Dubrovnik vrvi turistima, a brojne fasade okovane građevinskim skelama

02.06.2023.

07:02

Autor: Ivana Brailo Drnas/Dnevnik/IMS/A.S./HRT

Brojne fasade u povijesnoj jezgri okovane su građevinskim skelama

Brojne fasade u povijesnoj jezgri okovane su građevinskim skelama

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Dubrovnik vrvi turistima, a u isto vrijeme, brojne su fasade u povijesnoj jezgri okovane građevinskim skelama. Riječ je o nužnim radovima na obnovi baštine, koji se izvode čak i ispod samog Straduna. Kad će grad vratiti prepoznatljive obrise? 

Bogatstvo dubrovačke spomeničke baštine velikim je dijelom skriveno iza građevinarskih skela. No, radovi na obnovi povijesnih znamenitosti nužni su i nerijetko se moraju odvijati bez prekida.

- Trenutno Zavod ima tri velika projekta. Jedan je protupotresna obnova bloka zgrada na Stradunu, drugi je konstruktivna obnova naše palače Sponza i treći je energetska obnova zgrade bivšeg zatvora na lokalitetu Pustijerna, rekla je ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaela Skurić.

Pravog vremena za radove u Dubrovniku gotovo i nema.

- U prvim tjednima studenoga mjeseca lagano ulazimo u vrijeme Zimskog festivala i tad onda je nezgodno raditi, pa odmah iza Zimskog festivala dolazi Sveti Vlaho pa je i tad nezgodno raditi. Iza svetog Vlaha imamo neko malo razdoblje i onda dolazi zapravo predsezona, pa je onda opet i tad nezgodno raditi, poručio je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Turisti su ipak puni razumijevanja.

- Možda su i mogli odabrati primjerenije vrijeme za radove, ali, da budem iskren, ne primjećujem ih. Koliko vidim, svi posjetitelji uživaju, vrijeme je savršeno, dosta je i televizijskih ekipa, očito svi govore o ovom mjestu, dodao je Steve iz Ujedinjenog Kraljevstva.

- Mislim da je dobro što se radi na obnovi spomeničke baštine, kako bi ostala generacijama koje dolaze u očuvanom stanju. Ipak je riječ o starijem gradu i vidjeti radove nimalo mi ne smeta, rekao je Kyle, SAD.

- Svi ovi turisti koji šetaju Stradunom zapravo nisu svjesni da se radovi odvijaju i ispod njih. Naime, u tijeku je sanacija kanala mješovite odvodnje ispod samoga Straduna i to prvi put nakon sedamdeset godina, naglasila je HRT-ova novinarka Ivana Brailo Drnas.

- Uistinu nataložilo se svega tamo, dakle, raznoraznih prljavština, od '79. kad se obnavljao grad nakon potresa pa dalje, ratnih razaranja, od šuta pa dalje, sve je to završilo u tim kanalizacijskim cijevima i ovom sanacijom ćemo to sve iščistiti, naglasio je gradonačelnik Dubrovnika.

Radovi na obnovi kanala nastavit će se i nakon sezone, dok će većina ostalih radova biti dovršena do sredine lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!