General Milivoj Petković pušten na slobodu

23.12.2021.

20:54

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Jelena Šarić

General Milivoj Petković s odvjetnicom 2004. godine

General Milivoj Petković s odvjetnicom 2004. godine

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

General HVO-a Milivoj Petković prijevremeno je pušten iz zatvora u Bruxellesu. Služio je 20-godišnju kaznu zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini 1993. i 1994. Haški sud pravomoćno ga je osudio 2017., a odluka o prijevremenom puštanju donesena je nakon odsluženja dvije trećine kazne. Petković, kao visoki vojni zapovjednik HVO-a, prihvatio je krivnju i odgovornost za ratne zločine. Poslijepodne ga je na splitskom aerodromu dočekala obitelj.


- Njegov odnos prema ljudima i u haškom pritvoru i poslije u zatvoru i ponašanje općenito, uključujući naravno, iskazivanje pijeteta prema žrtvama, sve skupa je bilo, pretpostavljam, zaista toliko učinkovito da je, evo donijeta ova odluka koja je vrlo važna i zbog prakse sadašnjeg suda u puštanju okrivljenika, odnosno osuđenika izjavila je Vesna Alaburić, odvjetnica generala Milivoja Petkovića, koja ga je pratila i 2004. godine kada je bila potvrrđena optužnica Haškog suda. 

Haški sud objavio je u četvrtak navečer da je pustio generala Milivoja Petkovića na prijevremenu slobodu pod uvjetom da do kraja dosuđene kazne poštuje ograničenja među kojima su i ona da ne govori u javnosti o događajima koji su bili tema njegova suđenja i da se ne bavi politikom.


Odluku o njegovoj prijevremenoj slobodi donio je predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove, koji je preuzeo poslove Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Carmel Agius 16. prosinca.


Bivši načelnik glavnog stožera HVO-a Petković je, kao pripadnik udruženog zločinačkog pothvata, 29. studenoga 2017. pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora za zločine počinjene nad bosanskim muslimanima tijekom rata u BiH.


On je osuđen u predmetu u kojemu se šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata osudilo za zločine nad muslimanima u BiH 1993-1994.


Sud je tada pravomoćno osudio na 25 godina zatvora bivšeg predsjednika vlade Herceg Bosne Jadranka Prlića, bivšeg ministra obrane Brunu Stojića te bivše načelnike glavnog stožera HVO-a Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića na po 20 godina zatvora, bivšeg zapovjednika vojne policije Valentina Ćorića na 16, a načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića na 10 godina zatvora.

Nakon izricanja presude general Praljak odbacio je presudu rekavši da on nije ratni zločinac i popio je otrov iz bočice u sudnici te umro u bolnici u Den Haagu.


Milivoj Petković je 22. rujna 2020. bio prebačen iz haškog pritvora na odsluženje kazne u belgijski zatvor.


Petković se, prema odluci Mehanizma, obvezao da će u slučaju puštanja na prijevremenu slobodu živjeti u Hrvatskoj i provoditi vrijeme s obitelji i tri unuka.


Njegova kazna istječe 9. listopada 2027. kada će prestati važiti ograničenja određena odlukom o puštanju na prijevremenu slobodu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!