20:30 / 11.11.2021.

Autor: Žana Morović Rudić/Dnevnik/IMS/HRT

Građevinski 'boom' na Viru i u Privlaci

Građevinski 'boom' na Viru i u Privlaci

Građevinski 'boom' na Viru i u Privlaci

Foto: Dnevnik HTV-a / HTV

U Zadarskoj županiji zabilježen je rast građevinske aktivnosti. Državni zavod za statistiku objavio je podatke o završenim i nadograđivanim zgradama i stanovima u 2020. godini. Rezultati su pokazali kako je upravo najviše objekata u cijeloj zemlji, njih osamstotinjak podignuto u Zadarskoj županiji, što je više nego u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji zajedno. Najviše objekata izgradilo se u Zadru, ali ne zaostaju ni drugi gradovi i općine, poput Privlake pokraj Nina.

Najviše stambenih objekata izgradilo se u Zadru. Graditeljski trend ne jenjava na otoku Viru, a po broju novih gradilišta u vrhu su Privlaka i Nin. Za gradonačelnika Nina Emila Ćurka to nije ništa iznenađujuće jer, kaže - Nin već niz godina sustavno radi na poboljšanju vodno-komunatne infrastrukture, sve ove godine.

U prošlih 10 mjeseci u Ninu je ostvaren porast poreza na promet nekretnina za 42 posto. Na tržištu je i dalje više objekata u funkciji turizma nego zgrada za cjelogodišnje stanovanje. Unatoč tomu, čelne ljude grada ne brine preizgrađenost. Dobro su se, dodaje Ćurko - zaštitili urbanističkim planovima, divlje gradnje nema.

Gradilište na svakom koraku nailazimo i u susjednoj Privlaci. Najveći investitor tu, Dražen Zeljko - već je uložio gotovo 6 milijuna eura. Prepoznao je, kaže - da se radi o krasnom mjestu u koje se isplati ulagati. Krenuo je prije desetak godina i izgradio dva objekta sa stanovima. Nakon toga počeli su raditi luksuznije stanove za iznajmljivanje, a sad je na redu došao restoran s desetak stambenih jedinica.

Lokalna samouprava, podrška investitorima 

- Uočio sam problem kako ljudi nakon izgradnje obiteljske kuće ili kuće za odmor nisu mogli dobiti priključak za vodu ili struju iako su dobili sve suglasnosti. To je jedan mukotrpan postupak kojeg sam skupa sa svojim timom u općini uspio prebroditi, kaže kaže načelnik Općine Privlaka Gašpar Begonja.

Uređena komunalna infrastruktura preduvjet je za stambenu gradnju i druge građevinske investicije, a na ovom području konačno su dočekali provođenje najzahtjevnijeg strateškog projekta u Zadarskoj županiji - izgradnja sustava odvodnje i vodoopskrbe Aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi i Vir.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!