Olujno nevrijeme kod Benkovca: "Katastrofalno, ja ovo nikad nisam doživjela"

07.02.2022.

13:23

Autor: Žana Morović-Rudić/Dnevnik/HRT/IMS/Hina

Olujno nevrijeme

Olujno nevrijeme

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

Šire benkovačko područje prijepodne je zahvatilo olujno nevrijeme. Vjetar, koji je nosio sve pred sobom, prouzročio je veliku materijalnu štetu, a prava je sreća što nitko nije stradao.

Samo nekoliko minuta oluje, mještani Miranja dugo će pamtiti.

- Zacrnilo je. Od mora, s juga, nosilo je, nema što nije nosilo zrakom, govori Žarko Čuljak, Novo naselje Miranje.

Leteći predmeti razbijali su sve pred sobom. Kamp-kućicu vjetar je otpuhao 100-tinjak metara. Više od polovine krovova sada ima pogled u nebo.

- To je trajalo dvije minute, a bilo je katastrofalno. Ja nikad nisam ovo doživjela, a 70 mi je godina, naglašava Mara Brđanović, Novo naselje Miranje.

Jadranka se tresla od straha i kad je, nakon oluje, granulo Sunce.

- Rekoh, što je ovo, Gospe moja? Važno da smo mi živi, kaže Jadranka Marić.

Živi, ali tužni zbog štete na kućama i poljoprivrednim površinama.

Apokaliptični prizor, kaže, teško je opisati.

- Nema ništa. Sad ponovno saditi. Kad bude - bit će. Nismo se snašli. To je nosilo sve. Vjetar je bacao sve, rekla je Mirjana Duvnjak, Novo naselje Miranje.

- O materijalnoj šteti ne možemo ni približno govoriti. Zasad su sve službe na terenu. Sanirat ćemo ono što što možemo sanirati, a onda ćemo vidjeti kako izaći u pomoć građanima, rekao je Tomislav Klarica, zamjenik gradonačelnika Benkovca.

Apokaliptični prizor, kaže, teško je opisati.

- Tko nije vidio, nemam riječi. Ja sam pokušao izaći na vrata, ali nisam mogao. Neki pritisak, što li je to bilo, kaže Žarko Čuljak.

Što god da je bilo - ne ponovilo se!
U Dalmatinskoj zagori temperature niže za desetak stupnjeva, padao snijeg

U Dalmatinskoj zagori temperature su u poslijepodnevnim satima ponedjeljaka pale i desetak stupnjeva pa je kišu zamijenio snijeg, posebice u Imotskoj krajini i sinjskom području, doznaje se od Kate Botice dežurne sinoptičarke u Državnom hidrometeorološkom zavodu Split.

- Frontalni poremećaj u kojem su temperature naglo pale i do desetak stupnjeva premještao se sa sjeverozapada na istok te se tom prigodom kiša pretvarala u snijeg koji je u poslijepodnevnmi satima padao u Dalmatinskoj zagori, a najintenzivnije u Imotskoj krajini i na području Sinja," rekla je Botica za Hinu.

Prema informacijama s terena, na prometnicama Imotske krajine je bilo više od pet centimetara snijega, ali su ga dežurne službe žurno uklonile pa nije bilo većih zastoja u prometu. Nekoliko centimetra snijega palo je i na prometnicama na sinjskom području, ali ni ondje to nije stvaralo veće zastoje u prometu. Na nadmorskim visinama iznad 500 metara debljina snježnog pokrivača mjestimično su dosezale i desetak centimetara

Naglo zahlađenje sa snježnim padalinama u Dalmatinskoj zagori trajalo je oko sat vremena, a potom je snijeg prestao padati.

Zbog vremenskih neprilika i jakih udara vjetra danas su u prekidu sve katamaranske linije koje spajaju Split sa srednje-dalmatinskim otocima, izvijestila je Jele Ivulić koordinatorica Jadrolinije za splitsko plovno područje. Dodala je kako su u prekidu i dvije trajektne linke: Sumartin-Makarska i Sućuraj-Drvenik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!