Dan obrane grada Zadra: Ponos, ali i tužna sjećanja koja ne blijede

16:23 / 06.10.2021.

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HTV/Žana Morović Rudić

Obilježen Dan obrane grada Zadra

Obilježen Dan obrane grada Zadra

Foto: Regionalni dnevnik/HTV / HRT

U Zadru je obilježena 30. godišnjica obrane grada. Središnja svečanost održana je u gradskoj četvrti Dračevac, gdje su hrvatski branitelji 1991. zaustavili okupatore i natjerali ih na povlačenje.


Slike grada koji gori ne zaboravljaju se. 


- Kod napada na Zadar 4.,5. i 6. listopada bivša JNA izravno ratuje protiv nas, zato što nas napadaju i topovi, i tenkovi, i zrakoplovi i ratni brodovi, kaže  Marko Čulina, prvi ratni zapovjednik obrane Zadra. 


Nadmoćnom neprijatelju suprotstavilo se zajedništvo branitelja i Zadrana.


-  Imali smo srce i rekli smo 'ili nas ima, ili nas nema'. Imali smo izbor ili uspjeti ili umrijeti, ali vidi čuda, nama se živjelo, s ponosom se sjeća Mate Viduka, brigadni general u miru. 


Na obilježavanju Dana obrane grada Zadra bio je i potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved


- Evo nas danas ovdje u Zadru iskazujemo zahvalu našim hrabrim hrvatskim braniteljima koji su zaustavili velikosrpsku agresiju, koji su branili i obranili svoj Zadar i svoju Hrvatsku i oslobodili je, istaknuo je ministar Medved.
Životi mnogih utkani su u slobodu. Tih prvih dana listopada smrtno su stradala čak 43 branitelja i civila.  


- Trideset godina brzo je prošlo, sad sam ja u godinama nekim i njih sam prešao, otac je imao 38, stric 33, kaže Marin Perica, sin poginulog branitelja. 


Predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca ''Imotski sokolovi''  Dubravko Šumanović rekao je kako je na potezu Bokanjac - Musapstan poginulo pet njegovih prijatelja u jednome danu. 


- Vrlo teško i stresno za sve nas, rekao je. 


Tužna sjećanja ne blijede. 


- Svake je godine sve teže, rekla je Rada Ivković, supruga poginulog branitelja.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!