Zadar ove jeseni jedna od najpoželjnijih destinacija u Hrvatskoj

17.10.2022.

12:20

Autor: Žana Morović-Rudić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Zadar poželjna turistička destinacija

Zadar poželjna turistička destinacija

Foto: HTV / HRT

Zadar je ove jeseni jedna od naših najpoželjnijih obalnih turističkih destinacija. Ne zaostaju ni drugi gradovi i mjesta u Zadarskoj županiji. Ondje je u prva 2 tjedna listopada ostvareno gotovo 180.000 noćenja. Osim povijesnih znamenitosti i drugih atrakcija, goste sve više zanima sportski i sajamski turizam.


Grupa turista iz Njemačke tek počinje razgled Zadra. Pitaju nas, hoće li biti na Hrvatskoj televiziji i brzo uče kako pozdraviti naše gledatelje

- Ja osobno to još ne mogu usporediti da je bolje, jače nego sezone koje smo imali prije pandemije, ali Hrvatska je trenutačno jako zanimljiva naročito gostima iz Amerike, istaknula je Vlatka Pehar, turistička vodičica.

Jedva čekaju posjetiti Morske orgulje i nisu jedini

- Svi gosti koji ne znaju za to, a susretnu se s tim dvjema instalacijama, ostanu bez teksta, govori Pehar.

Neki vole sami istražiti grad. Vrijeme je odlično, cijene prihvatljive

- Sada je mnogo jeftinije, rekla je Gergana iz Bugarske. 

-Tu smo prvi put, govori Velčo iz Bugarske.

- Dojmovi su vrlo dobri. Sigurno ćemo doći i dogodine, naglasila je Gergana

Isto nam kažu i mladi Poljaci

- Jučer smo posjetili stari grad. Vrlo je lijepo, oduševljen je Igor, turist iz Poljske.

Ove jeseni turistički rezultati su iznad očekivanja 

- Pet posto imamo više noćenja. Što je odlično, a da ne govorimo u usporedbi s prošlom godinom gdje premašujemo više od 20 posto noćenja, istaknula je Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije.

U hotelima je popunjenost dvostruko bolja nego lani.  

- Ova godina nam je premašila 2019. koja je referentna godina. Za sada je15 posto bolja popunjenost, naglasio je Mateo Delorko, direktor boutique hotela u Zadru.

- Iznajmljivači su zadovoljni s cjelokupnom situacijom što se tiče sezone, no, prioritet bi trebao biti da imamo održiv turizam čitavu godinu, rekao je Daniel Radeta, predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja Zadar. 

- Još uvijek ima dobar broj gostiju. Mislim da imaju dobar razlog za doći posjetiti nas u posezoni, govori Vilson Shtjefni, ugostitelj.

Posebno ako ih zanima sportski i sajamski turizam.   

- Predstoji nam sad Biograd Boat Show, Granfondo biciklistička utrka, brojne regate, nabrojila je Kadija. 

Mali sportaši, stigli su u Zadar radi dvodnevnog nogometnog kupa. Sudionika je bilo čak 1400. Mnogi su u pratnji obitelji.  

- Meni su super orgulje i stvarno stvaraju lijep zvuk. Mislim da je to najljepše što sam čula u životu, ushićena je Mia Ergović.

Uz uspomene sa sportskih terena, ponijet će iz Zadra i ove s Pozdrava suncu i Morskih orgulja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!