U luku Gaženica dopremljeno tristotinjak američkih vojnih vozila

06.05.2021.

09:35

Autor: Žana Morović-Rudić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Sredstva za vježbu Immediate Response 21

Sredstva za vježbu Immediate Response 21

Foto: Vladimir Šetka / HRT

Brodovima oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u zadarsku luku Gaženica dopremljeno je tristotinjak vojnih vozila i druge opreme koja će se koristiti u vojnoj vježbi. Održat će se na vojnim poligonima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovinu, a počet će u Slunju za desetak dana.

Galerija
Zadarska luka Gaženica, Foto: Vladimir Šetka/HRT
Stiže američka vojna oprema, Foto: Vladimir Šetka/HRT

Hrvatske oružane snage u ovoj vježbi imaju dvostruku ulogu - domaćini su dijela vježbe te tranzitna zemlja za prijevoz sredstava i opreme u druge zemlje.

- Cilj vježbe je povećati spremnost između američke vojske, NATO-a i partnerskih vojski, kako bismo zajedno bili spremni odgovoriti na svaku prijetnju. Cilj je također pokazati sposobnost SAD-a da služi kao strateški sigurnosni partner u regiji zapadnog Balkana i Crnog mora, rekao je Joshua Hirrsch, zapovjednik 598. transportne brigade US Army.

Immediate Response dio je veće vojne vježbe Defender Europe u kojoj sudjeluju saveznici iz NATO-a predvođeni SAD-om s 30 tisuća vojnika iz 26 zemalja.

- Odlično je raditi zajedno s hrvatskim Oružanim snagama. Možemo bolje razumjeti kako djelujemo samostalno, kako djelujemo zajedno i time gradimo interoperabilnost, što će nam pomoći u budućnosti, rekao je Daniel Cornwell, bojnik britanskih postrojbi.

- Suradnja s pripadnicima savezničkih vojski osigurava nam nevjerojatne mogućnosti za razmjenu iskustava - REZ- Samim tim dižemo sposobnosti svih postrojbi Oružanih snaga na višu razinu, rekao je bojnik Željko Vuk, glavni planer OS RH u vježbi "Immediate Response 21".

Nisu zanemarivi ni gospodarski učinci ovakvih vojnih operacija.

- Pored navedenog što snose svoje troškove, plaćaju određena davanja Luci Zadar, Hrvatskim autocestama. Kupuju i ugovaraju određene usluge sa hrvatskim poduzećima, rekao je bojnik Željko Vuk, glavni planer OS RH u vježbi "Immediate Response 21".

Pa je i namjera da se zadarska Luka Gaženica ubuduće više koristi i za ovakve vojne aktivnosti. Prvi veliki ispit iskrcaja sa savezničkih vojnih brodova - položen je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!