Božinović komentirao štrajk sudaca i zahtjev za povećanje plaća

08.05.2023.

18:01

Autor: HRT

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova

Foto: Neva Zganec/Jurica Galoic / PIXSELL

Razgovori su praksa ove Vlade od početka njezina mandata. Što se tiče sudaca i tu su vođeni razgovori, kazao je među ostalim Davor Božinović, potpredsjednik Vlade nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a govoreći o bijelom štrajku sudaca. Ponovio je da je Vlada imala ponudu za povećanje plaća, a s obzirom na to da je odbijena drugi je korak izrada ionako planiranog zakona kojim bi se reguliralo to pitanje.


Na razini države radi se novi zakon i o plaćama u pravosuđu, ali i svih državnih i javnih službenika, istaknuo je Božinović.

- Jasno su komunicirane poruke ministra financija da na kraju tog procesa svi dobiju u okviru mogućnosti, koje postoje u državnom proračunu, veće plaće. Siguran sam da će se razgovor nastaviti, istaknuo je Božinović. 

- Nadam se da svi koji su korisnici usluga bilo kojeg sektora i svi koji su trenutačno u bilo kojoj ulozi pred pravosudnim tijelima Republike Hrvatske neće trpjeti posljedice, dodao je.

Opravdan je prijedlog da se proglasi kraj epidemije COVID-a


Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak najavio je da će predložiti završetak epidemije COVID-a. Božinović je istaknuo da COVID nije nestao te da medicinska struka tvrdi kako bi COVID trebao ostati kao endemska bolest.

Posljedice više nisu tako ozbiljne, pa to opravdava prijedlog Capaka da se proglasi kraj epidemije.

- U ovih par godina siguran sam da smo kao društvo naučili živjeti s tom zarazom, koja je danas mnogo manje opasna nego što je to bila na početku, izjavio je Božinović.

Nakon što se proglasi kraj epidemije prestaje i rad Stožera civilne zaštite u kontekstu ove zdravstvene krize, pa samim tim i njegove odluke.

Nošenje zaštitnih maski npr. u ljekarnama nakon proglašenja kraja epidemije više ne bi trebala biti obveza, jer nestaje pravna osnova za to.

Svi koji posjeduju ilegalno oružje, mogu ga vratiti anonimno


Odgovarajući na pitanje o oružju koje imaju civili u Hrvatskoj, kazao je da je u okviru akcije "Manje oružja, manje tragedija", vraćeno 350.000 komada različitog naoružanja, više od 6 milijuna komada streljiva. 

- Akcija je modernizirana, ali ona ne prestaje. Bitno je reći da je posjedovanje ilegalnog oružja kazneno djelo. S druge strane, svi koji žele vratiti oružje, mogu to anonimno učiniti i neće snositi sankcije za to. Vrlo je važno da je ilegalnog oružja manje. Ne možemo govoriti o tome da će ono, nažalost, nestati s ilegalnog tržišta, ali kao društvo moramo učiniti sve kako bi se demotiviralo one koji na ilegalan način posjeduju oružje, dodao je.

Lani je bilo 418 prijava vršnjačkog nasilja


Ministar je upozorio i da u Hrvatskoj postoji povećanje broja slučajeva vršnjačkog nasilja.

- U vrijeme epidemije COVID-a ono je bilo nešto manje, no prošle godine smo imali 418 prijava vršnjačkog nasilja na razini države, što je više nego što je bilo 2019. godine, izjavio je Božinović.

Praktički imamo jedan do dva slučaja vršnjačkog nasilja u Hrvatskoj dnevno. To je pitanje za policiju možda u zadnjem ili predzadnjem koraku. Prije toga se svi moramo zamisliti kako nam se djeca odgajaju.

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova

Znanstvena istraživanja su pokazala da roditelji s mlađim maloljetnicima prosječno dnevno efektivno provedu od 15 do 30 minuta, rekao je ministar, upozorivši da ako se nema vremena za djecu onda na scenu stupaju drugi odgajatelji, a to su društvene mreže i različite aplikacije.

Djeca primaju informacije, a s obzirom na njihovu dob i razvoj, ona nisu u stanju napraviti razliku između onoga što je virtualni svijet i što je realan život, istaknuo je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!