Josip Štimac: Prijedlog Poljske bio je nemoguća misija

09.03.2022.

19:59

Autor: Zrinka Grancarić/Dnevnik/IMS/HRT

Josip Štimac, bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Josip Štimac, bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Foto: HTV / HRT

Josip Štimac, bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, rekao je da je bila nemoguća misija prijedlog Poljske da svoje borbene zrakoplove MIG 29 pošalje u američku zrakoplovnu bazu u Njemačkoj, preda SAD-u, a oni Ukrajincima. SAD je taj prijedlog odbio. Podsjetio  je i da je Hrvatska na početku Domovinskog rata bila bez borbenih aviona, počela je s avionima iz 1. svjetskog rata. Jedan takav bacao je vrlo precizno bombe po snagama koje su napadale, uspijevao je izluditi time što je pomagao vukovarskoj bolnici, rekao je.

- Ti avioni moraju od nekuda letjeti. Ako su aerodromi u Ukrajini uništeni, moraju ići iz susjednih zemalja, a onda je to već umiješanost i sukob, rekao je Josip Štimac.

Ukrajina već danima zaziva zapadne sile da pomogne svojim zrakoplovima.

Ocijenio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin isplanirao ovu situaciju tako da je prvo uništio ukrajinsko zrakoplovstvo i protuzračnu obranu - radare, zapovjedna mjesta i komunikacijske centre, aerodrome, lovačku avijaciju.

- Nije mogao sve uništiti i vjerojatno su se Ukrajinci pripremili na takav napad, ali je pitanje koliko su se uspjeli obraniti i kakav je bio odnos snaga to vrijeme.

Rusi su uspjeli ostvariti značajnu prevlast u zračnom prostoru.

- Prevlast u zračnom prostoru znači da su slobodni za djelovanje po svim točkama u Ukrajini. Kada se govori o tome, postoje strategijska, operativna ili taktička prevlast, a meni se čini da su u ovom trenutku uspjeli ostvariti strategijsku prevlast, i zato Ukrajinci traže no fly zone, rekao je.

Podsjetio je da je i Hrvatska na početku Domovinskog rata bila bez borbenih aviona, osim tri koja su preletjela iz JNA.

Na pitanje kako je Hrvatska, dok je još bila pod embargom, osnažila svoju eskadrilu, kazao je da je Hrvatska je počela s avionima iz 1. svjetskog rata.

- Imali smo četiri aviona koji su preletjeli, tri su ostala kod nas, jedan u Austriji a ostali su stigli kamionima, ne znam otkud, u zrakoplovno-tehnički centar. Tamo su bili ljudi koji su bili dovoljno osposobljeni da su ih osposobili tijekom noći i već ujutro su išli na zadaću. Pitanje imaju li Ukrajinci vremena za takvo što.

Naglašava da bi se takav cestovni konvoj u Ukrajini morao primijetiti.

- Teško je da će se moći vršiti bilo kakva pomoć s teritorija susjednih zemalja, smatra.

Komentirao je i hrvatsku nabavu Rafalea, rekavši da si ne smijemo dozvoliti da izgubimo komponentu oružanih snaga - Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračnu obranu. Objasnio je da je riječ o složenom sustavu, a borbeni avioni dio su tog sustava.

- Da smo ih imali vjerojatno ne bi došlo do invazije na Hrvatsku. Rafalei nam daju neku garanciju da nas neće netko napasti, iako je drugačija situacija, dio smo NATO-a i EU i teško bi se bilo tko usudio napasti Hrvatsku.

Kazao je da Ukrajina nema vremena za proces zamjene zrakoplova, no da to ipak ne znači da je bitka za Ukrajinu izgubljena. 

- Postoje protuavionski, proturaketni sustavi, uspješno su koristili Stringere, a dobit će i raketne sustave većeg dometa. I dalje su inferiorni i pitanje je kako će se uspjeti obraniti što se tiče napada iz zraka, zaključio je Štimac.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!