19:21 / 17.02.2022.

Autor: Margareta Jozinović Vuković/Dnevnik/HRT

Rezultati samotestiranja: kod kuće će morati ostati oko 2000 učenika

Poznati rezultati samotestiranja učenika

Poznati rezultati samotestiranja učenika

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

I dalje se smanjuje broj novozaraženih koronavirusom. Danas imamo oko 6300 novih slučajeva, dvije i pol tisuće manje nego prije tjedan dana. Preminulo je 47 osoba. Smanjuje se i broj pacijenata u bolnicama te onih na respiratoru. Nakon što je u ponedjeljak počelo samotestiranje učenika, doznali smo rezultate.

- Njima je mjesto u školi, s prijateljima, na treninzima, na rođendanima s drugom djecom, u parku, a nije im mjesto da svako malo budu doma, kaže Ines Gašpert Junek, učiteljica, ali prije svega majka djevojčica koje idu u 4. i 6. razred. Testirala ih je, ne dvoumeći se.


- Njima je jasno zašto je to bilo nužno, još smo imali pripreme za natjecanja, rođendane, pa im je bilo bitno da ne ostanu doma ako ne moraju, kaže.


No kod kuće će morati ostati oko 2000 učenika osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske jer su bili pozitivni na brzom antigenskom testu. Mjera je dala rezultate. Struka - zadovoljna.


- To je minimalno opterećenje, a maksimalan efekt, kaže Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.


- Kod pojave jednog pozitivnog učenika, u istom trenu se znalo da je njih pet-deset kod kuće sa simptomima i da čeka rezultate testa zbog velike zaraznosti te varijante, dodaje.


Od 450 tisuća učenika u Hrvatskoj, samo ih je oko 1,5 posto odbilo sudjelovati. Većina ih ipak želi u školu.


- Oni su posve otvoreni, vrlo su motivirani da imaju nastavu uživo, kaže Blaženka Kovačević Petrovski, dr. med., spec. školske i adolescentne medicine.


- Ovo radimo zbog dobrobiti djece i svih nas. Ako testiramo svoju djecu, skinut ćemo s vrata te grozne samoizolacije, dodaje.


U testiranju se vide mnoge prednosti.


- Organizacija nastave će se itekako poboljšati i, s druge strane, ako budemo odgovorni i ako budemo na ovaj način testiranjem izbjegavali daljnje samoizolacije, postoji pretpostavka da se polako vraćamo na staro, kaže Josip Petrović, ravnatelj OŠ Trnsko u Zagrebu.


Da se hodnicima više ne čuje tišina, nego smijeh školaraca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!