07:19 / 20.04.2021.

Autor: HRT

U Hrvatskoj 2106 novozaraženih koronavirusom, preminule 42 osobe

Koronavirus, najnovije informacije

Koronavirus, najnovije informacije

Foto: Emica Elvedji/Goran Stanzl/Damir Spehar/Agustin Marcarian / PIXSELL/REUTERS

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 2106 pozitivnih na koronavirus, a preminule su 42 osobe. To je gotovo pet puta više nego u ponedjeljak, kad je bilo 410 novih slučajeva zaraze koronavirusom, no manji broj novozaraženih ponedjeljkom je uobičajen zbog manje testiranja vikendom. 


Na bolničkom je liječenju 2198 pacijenata, od kojih 213 na respiratoru. Aktivnih je slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 13.999. Od početka epidemije do danas zabilježeno je 310.306 osoba zaraženih novim koronavirusom, oporavile su se ukupno 289.664, od toga 1877 u posljednja 24 sata. Do danas su ukupno testirane 1.713.174 osobe, od toga 9831 u posljednja 24 sata.

Do jučer su u Hrvatskoj potrošene 698.032 doze cjepiva protiv koronavirusa, a cijepljeno je 556.969 osoba. Prvu dozu primilo je 413.812 osoba, a drugu 141.063. Za 2094 osobe nema podataka kojom su dozom cijepljenje, navodi se u izvješću nacionalnog stožera.

• Cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu i dalje traje, a Dajana Šošić u središnjem je Dnevniku HTV-a rekla da i dalje sve ostaje samo na apelima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo prema građanima da ne dolaze ako nemaju poziv za termin jer neće dobiti cjepivo te da se ne dolazi izvan svog termina kako se ne bi stvarale dodatne gužve.

Smatraju da je organizacijski sve dobro posloženo, ali da treba držati socijalnu distancu, čega danas nije bilo. Mnogi su čekali upravo Pfizerovo cjepivo, kojim se danas cijepilo prvi dan. Cijepljenje Pfizerom nastavlja se i sutra i u četvrtak. Sutra je pozvano nešto više od 4000 građana, javila je Šošić.

• Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u priopćenju da Johnson&Johnsonovo cjepivo u iznimno rijetkim slučajevima može izazvati krvne ugruške, ali da je rizik izrazito malen. Uporaba tog cjepiva obustavljena je u Sjedinjenim Državama i Europi zbog rijetke pojave krvnih ugrušaka. 

• Na punktu za masovno cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu okupio se velik broj građana. Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar kazao je da je glavni razlog zbog čega se stvara gužva to što ljudi ne dolaze u termine kada su naručeni, nego ranije. 

Gužva za cijepljenje na zagrebačkom Velesajmu

Gužva za cijepljenje na zagrebačkom Velesajmu

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

• Kada razmišljamo o tome hoćemo li se cijepiti ili ne, treba usporediti stanje u kojem se cijepimo sa stanjem bolesti. Gotovo je sigurno da će svatko od nas dobiti COVID, prije ili kasnije. Znamo da kod cijepljenja imamo šansu jedan prema milijun da se stvori tromboembolija. Kod infekcije COVID-om imamo dva posto šanse da završi smrtnim ishodom. Razlika između te dvije vjerojatnosti je 30 tisuća puta, rekla je molekularna biologinja Andreja Ambriović Ristov.

• Načelnik istarskog stožera civilne zaštite Dino Kozlevac ponovio je apel roditeljima da ne šalju djecu sa simptomima u školu, nakon što je prvog dana u učionicama jedan razred pulske osnovne škole morao u samoizolaciju.

• Ante Bagarić iz Klinike za psihijatriju "Vrapče" u Zagrebu rekao je danas u HTV-ovoj emisiji Studio 4, govoreći o utjecaju pandemije na mentalno zdravlje, kako je veliki stres koji traje više od godinu dana stvorio nove mentalne poremećaje i nepovoljna mentalna stanja, što psihijatrima otežava dijagnoze i pomaganje oboljelima.

Izvješća županijskih stožera:

U Gradu Zagrebu su u posljednja 24 sata 554 nove osobe pozitivne na koronavirus.

U Primorsko-goranskoj županiji 277 je novozaraženih, a pet osoba je preminulo. 

•  U Splitsko-dalmatinskoj županiji je 271 osoba novozaražena, a dvije osobe su preminule. 

• U Šibensko-kninskoj županiji je 120 novih slučajeva pozitivnih na koronavirus, a preminule su dvije osobe. 

• U Dubrovačko-neretvanskoj županiji je 80 novooboljelih osoba, a preminule su dvije. 

• U Osječko-baranjskoj županiji 75 je novih osoba pozitivno na koronavirus, a tri su preminule. 

• U Vukovarsko-srijemskoj županiji 74 su novooboljele osobe, a jedna je preminula. 

• U Zadarskoj županiji zabilježena su 104 novozaražena i pet je osoba preminulo. 

• U Karlovačkoj županiji su 93 novooboljele osobe, a preminulo je šest osoba.

• U Varaždinskoj županiji je 80 novooboljelih.

• U Krapinsko-zagorskoj županiji je 58 novooboljelih, a jedna preminula je jedna osoba.  

• U Brodsko-posavskoj županiji je 37 novih osoba pozitivnih na koronavirus, a jedna osoba je preminula. 

Sisačko-moslavačka županija u posljednja 24 sata ima 61 novooboljelu osobu od zarazne bolesti COVID-19.

• Na području Požeško-slavonske županije još su 52 osobe pozitivne na koronavirus.

• U Koprivničko-križevačkoj županiji 39 je novooboljelih.

• U Međimurskoj županiji 32 su nove osobe pozitivne na koronavirus.

• U Ličko-senjskoj županiji 17 je osoba pozitivno na koronavirus.

• U Zagrebačkoj županiji 16 je novooboljelih.    

• U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 25 je novih slučajeva zaraze. 

• Na području Istarske županije 15 je novozaraženih, a preminule su četiri osobe. 

• Na području Virovitičko-podravske županije četiri su novooboljele osobe.

Koronavirus u svijetu: 

Europska agencija za lijekove poslijepodne će objaviti svoje mišljenje o cjepivu tvrtke Johnson&Johnson protiv COVID-a, čija je uporaba obustavljena u SAD-u i Europi zbog rijetke pojave krvnih ugrušaka. Ova je odluka važna jer nekoliko europskih zemalja računa na to cjepivo kako bi ubrzale kampanju cijepljenja. Opširnije

Johnson & Johnson

Johnson & Johnson

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

• U Bosni i Hercegovini je potvrđeno samo malo više od 700 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali  ponovo je zabilježen i veliki broj smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om jer je preminulo 86 takvih osoba. Opširnije

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 718 slučajeva zaraze koronavirusom, s nastavkom trenda pada broja novih slučajeva, unatoč novom žarištu koje se pojavilo u domu za starije, gdje se reinficiralo više od 30 štićenika i zaposlenika. Opširnije

Austrija je rekla da planira poslati 651.000 doza BioNTechova i Pfizerova cjepiva protiv koronavirusa u šest zemalja zapadnog Balkana do kolovoza, u sklopu programa Europske unije kojim se pomaže susjednim državama i Africi. Opširnije 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!