Krpeta: Ako se dokaže da su im diplome lažne sestrama će se oduzeti licence

12.08.2022.

19:39

Autor: Margareta Jozinović Vuković/T.V./Dnevnik/HRT

Snježana Krpeta, posebna savjetnica ministra zdravstva za sestrinstvo

Snježana Krpeta, posebna savjetnica ministra zdravstva za sestrinstvo

Foto: HTV / HRT

Trinaest medicinskih sestara iz Hrvatske završilo je višu školu Sveučilišta u Kragujevcu. Komora medicinskih sestara provjerava jesu li i njihove diplome među poništenima. Posebna savjetnica ministra zdravstva za sestrinstvo Snježana Krpeta u Dnevniku HTV-a je rekla da će one sestre kojima se dokažu lažne diplome dobiti otkaz, te da pacijenti ne trebaju strahovati.

- U KB Sestre milosrdnice nema niti jedna diploma iz Kragujevca. U cijeloj Hrvatskoj ih je pronađeno 13, od toga 1 djelatnica KBC Rebro i 12 djelatnica OB Pula, rekla je Snježana Krpeta.

Kaže kako pacijenti ne trebaju strahovati.

- Tih 13 medicinskih sestara koje rade u zdravstvenom sustavu direktno su pod nadzorom glavnih medicinskih sestara, kliničkih sestara zavoda i odjela i njihov rad se kontrolira. Ako se dokaže da su njihove diplome doista lažne Hrvatska komora medicinskih sestara temeljem svojih ovlasti oduzet će im licence i te medicinske sestre neće moći raditi u zdravstvenom sustavu, ustvrdila je Krpeta.

Ističe kako je žalosna i razočarana jer hrvatske sestre odlaze na školovanje u veleučilište u Kragujevac jer RH ima izvrsne fakultete i veleučilišta za školovanje medicinskih sestara.

- RH ima 38.800 sestara, brojka od njih 13 neće ništa naštetiti u normalnom funkcioniranju, a i sad smo imali natječaj u lipnju, završila je akademska godina i svaka je bolnica primila određeni broj sestara u sustav, rekla je.

Na pitanje novinarke Krpeta je komentirala i slučaj preminulog novinara Vladimira Matijanića.

- Najprije bih upozorila da je opasno relativizirati slučaj pokojnog novinara Matijanića. Ovim putem izražavam sućut njegovoj obitelji i prijateljima. Ne možemo relativizirati sve djelatnike u zdravstvenom sustavu dok stručne službe, inspekcije i državna tijela ne utvrde krivnju, poručila je dodavši da je nelogično optuživati ministra zdravstva.

- Nelogično je optuživati ministra zdravstva da je on direktno odgovoran jer on nije jedini djelatnik zdravstvenog sustava. Poznato je da u RH imamo 64 bolnice na čijem čelu su ravnatelji koji su direktno odgovorni za funkcioniranje svake bolnice. Ravnatelji maju svoje pomoćnike, pomoćnicu ravnatelja za sestrinstvo, šefove odjela, glavne sestre, svi imaju svoje kompetencije, svoja zaduženja za koja su odgovorni. Ako se dokaže da su napravili stručni prijestup koji je uzrokovao smrt oni za to moraju i odgovarati, ustvrdila je Krpeta dodavši da je "opće poznato da u Europi i svijetu i u RH kada se dogodi neki incident odštete plaćaju bolnice.

- Nije odgovoran ministar i zdravstvena administracija nego su odgovorne bolnice, odnosno individualna je odgovornost, nama kolektivne odgovornost, poručila je.

Objasnila je da ministar može biti odgovoran za stvar za koje je direktno odgovoran sustav - za nedostatak velikih uređaja, za nedostatak CT-ova, magneta, za nešto za što je odgovorno ministarstvo, za neke velike stvari.

- Za to je ministar zdravstva odgovoran, a za funkcioniranje bolnica direktno su odgovorni ravnatelji, ustvrdila je Krpeta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!