Ravnatelj labinske škole: "Održali smo sastanke da upozorimo roditelje"

27.05.2023.

Zadnja izmjena 20:13

Autor: Klara Dujmović/Dnevnik/Vijesti/IMS/I.Z./HRT

Ravnatelj Đani Žufić posjetio je učenike u bolnici

Ravnatelj Đani Žufić posjetio je učenike u bolnici

Foto: Dnevnik / HRT

Osam labinskih maturanata ozlijeđenih u prevrtanju traktorske prikolice tijekom proslave posljednjeg dana nastave i dalje je u pulskoj općoj bolnici. Dobro se oporavljaju, a jedan je operiran. Kako je utvrdila policija, traktor je izletio s ceste te se prikolica odvojila i prevrnula. Ozlijeđeno je ukupno 16 učenika. Traktor je - bez dozvole - vozio maloljetnik, također maturant. 

Policija je priopćila da je maloljetni vozač traktora s prikolicom na nizbrdici iz neutvrđenog razloga prešao na suprotnu stranu ceste, probio ogradu i sletio niz padinu. Nije imao vozačku dozvolu. 


Ravnatelj: Razrednici su održali roditeljske sastanke upravo da upozore roditelje


Je li se ova nesreća mogla spriječiti i kako utjecati na mlade?


- I mi sami se uvijek pitamo. Koliko god tim mladima govorimo i upozoravamo ih na sve posljedice koje se mogu dogoditi, pogotovo kad koriste prijevozna sredstva, nikako da to dopre do njihovih ušiju. Stalno ih upozoravamo i dok se nešto ne dogodi, nažalost, oni nisu toga svjesni, rekao je Đani Žufić, ravnatelj labinske Srednje škole Mate Blažine, večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku.


- I ove školske godine, 15. 5. razrednici su održali roditeljske sastanke upravo da upozore roditelje, (...) ali, nažalost, dogodilo se to što se dogodilo, dodao je.


Rekao je kako je Ministarstvo odobrilo interventni tim koji će pružati psihološku podršku roditeljima, učenicima i osoblju škole.


Žufić je upravo bio došao iz Opće bolnice Pula, gdje je posjetio maturante.


- Sad mi je malo lakše, kad sam vidio koliko su oni hrabri, da se dobro drže, i neki će se uskoro vratiti svojim kućama. Ja im želim brz i uspješan oporavak. Još imamo učenicu i učenika u riječkoj bolnici, njih planiram posjetiti čim uvjeti budu omogućavali, rekao je Žufić.

Dujmović: Osam maturanata i dalje u bolnici 


HTV-ova novinarka Klara Dujmović javila je da je 14 maturanata zbrinuto u Općoj bolnici Pula. Šestero ih je otpušteno. Osam maturanata i dalje je u bolnici, gdje će ostati tijekom današnjeg dana.


- A možda i preko vikenda na promatranju, poručila je Dujmović.


Očevid je završen, no uzrok nesreće se utvrđuje. 

Ravnateljica Hrstić: Stanje je bolje

Osmero maturanata zadržanih u pulskoj općoj bolnici dobro se oporavlja.


- Ništa se nije pogoršalo. Nema novih dolazaka, što je najvažnije. Nema nijednog maturanta koji je u životnoj opasnosti. Jučer je jedan operiran, danas će biti drugi, a treći će proći bez operacije, rekla je ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić.

Gradonačelnik Labina: Najvažnije je da su djeca dobro 


Gradonačelnik Labina Valter Glavičić rekao je kako se puno razgovara kako je došlo do nesreće, ali da je najvažnije da su djeca dobro te da treba izvući dobru pouku. 

Traktor je jučer izvučen iz provalije. Zatraženo je vještačenje kako bi se utvrdilo je li uzrok nesreće tehnički kvar. 


- Zahtievno je jer je teren nepristupačan. Izvlačenje traje oko sat i pol jer je dosta raskomadan traktor, prikolica i tako, rekao je vlasnik vučne službe Nevio Ban.

Policija: Traktorom upravljao maloljetnik


Istarska policija danas je izvijestila da je do nesreće u kojoj je jučer oko 10,30 sati u Prtlogu ozlijeđeno 16-ero osoba došlo kada je maloljetnik, prije stjecanja prava na upravljanje vozilom upravljao traktorom pulske oznake, na koji je bila pridodana prikolica. Dolaskom do oštrog zavoja i nizbrdice, vozač je, iz zasad neutvrđenog razloga, traktorom prešao na suprotnu stranu ceste, a potom je izašao izvan kolnika i nastavio kretanje prema naprijed, nakon čega je probio zaštitnu ogradu i sletio niz padinu, utvrdila je policija.Prikolica se pritom odvojila od traktora i prevrnula, a 15 putnika ispalo je iz prikolice i zadobilo ozljede. Osim putnika, ozljede je zadobio i maloljetnik koji je upravljao traktorom, a svima je liječnička pomoć pružena na mjestu događaja, nakon čega je 14 osoba medicinski zabrinuto u pulskoj bolnici i dvije u riječkoj bolnici.


Dolaskom do oštrog zavoja i nizbrdice, vozač je, iz zasad neutvrđenog razloga, traktorom prešao na suprotnu stranu ceste, a potom je izašao izvan kolnika i nastavio kretanje prema naprijed, nakon čega je probio zaštitnu ogradu i sletio niz padinu, utvrdila je policija.


Prikolica se pritom odvojila od traktora i prevrnula, a 15 putnika ispalo je iz prikolice i zadobilo ozljede.


Osim putnika, ozljede je zadobio i maloljetnik koji je upravljao traktorom, a svima je liječnička pomoć pružena na mjestu događaja, nakon čega je 14 osoba medicinski zabrinuto u pulskoj bolnici i dvije u riječkoj bolnici.

"Prijateljica je trebala biti na prikolici, ali je izašla"


Građani su još u nevjerici.


- Ne možemo vjerovati da mladi idu tako na slijepo, poručila je jedna sugrađanka.


Naglasila je da su se jučer najviše čuli zvukovi sirena - hitne i vatrogasaca. Dodala je da je dobro da su svi ostali živi.


- Ne mogu vjerovati što je tim mladićima, zašto, kako?, pita se Labinjanin.  


- Velika tragedija, nikad se ne ponovilo nikomu nigjde. To su nevina djeca, rekla je jedna građanka.


- Jako sam šokiran. Čim sam saznao zvao sam prijateljicu. Ona je trebala biti na prikolici, ali, hvala Bogu, izašla je, rekao je jedan mladić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!