12:25 / 18.03.2021.

Autor: Dnevnik u podne/I.H./HRT

Nastavlja se s rušenjem zgrada u centru Petrinje

Petrinja

Petrinja

Foto: HRT / HTV

Na današnjoj sjednici Vlada bi trebala donijeti zaključak o prihvaćanju zahtjeva za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije. Preduvjet za to bila je procjena ukupne štete na potresom pogođenim područjima, a iz Vlade očekuju da bi za Sisačko-moslavačku županiju iz tog fonda mogli dobiti više od 300 milijuna eura. 

- Nastavlja se s rušenjem zgrada u centru Petrinje, do sada je srušeno oko 10-ak objekata, javila je za Dnevnik u podne Iva Magušić Dumančić.

Civilne humanitarne organizacije koje djeluju na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije upozorile su na prosvjedu ispred Banskih dvora na to da i nakon gotovo tri mjeseca u većini naselja nije riješen problem distibucije pitke vode. Samo 90 od 453 naselja ima djelomičnu ili potpunu vodoopskrbu. 


Ističu da gradske organizacije Crvenog križa dijele vodu, ali da sustavnog rješenja nema. Predstavnica inicijative nezavisnih volontera Martina Pavičić kazala je da je voda u bunarima zamućena nakon potresa, a kvaliteta vode nije u svim selima ispitana. 


Dogradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić istaknula je da je potrebno mnogo spremnika za vodu i plastičnih septičkih jama, jer kontejneri nisu spojeni na vodu i kanalizaciju. 


- Nismo riješili osnovne životne potrebe. Nismo ljudima dovezli vodu do kontejnera, nismo ih spojili na kanalizaciju. O mogućoj obnovi ili rušenju nesigurnih kuća više se i ne govori, rekla je Branka Bakšić Mitić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!