Nakon razminiranja šume kod Ogulina krenula je sadnja nove

09.12.2022.

07:01

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Sadnja nove šume

Sadnja nove šume

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Gotovo tisuću i 500 hektara šume na području Male Kapele kod Ogulina napokon je očišćeno od mina i sve kroz zajednički projekt Hrvatskih šuma i Ministarstva unutarnjih poslova koji je financiran većinski europskim novcem. Nakon razminiranja šumske površine napokon je krenula i sadnja nove. 

Ono što je nekada bila šikara i nisko raslinje od ove će jeseni biti nova, visokovrijedna šuma. Na 210 hektara bit će posađeno gotovo 380 tisuća sadnica.


- Ovdje vraćamo hrast kitnjak koji je tu stanišni tip, ali se uslijed raznoraznih utjecaja u prošlosti nije tu s njim gospodarilo, odnosno on je praktički tu nestao, za HRT Regionalni dnevnik rekao je Tomislav Lipošćak, voditelj projekta Karlovac Karst.


Sve su sadnice kitnjaka za ovaj dio buduće šuma uzgojene u rasadniku Hrvatskih šuma u obližnjim Oštarijama.


- Kada smo ga zasadili stavljamo polipropilenski štitnik koji služi kao zaštita, zaštita od divljači, kao i od klimatskih uvjeta, kazala je Nikolina Požek, stručna suradnica za gospodarenje šumama.


30 se godina nije gospodarilo šumama na području Male Kapele, a one su bile jedne od najkvalitetnijih u zemlji. Razminiranjem i sadnjom novih šuma dobiva se novi gospodarski potencijal.


- Da ćemo mi kroz par godina dobiti jednu kvalitetnu hrastovu šumu i Hrvatske šume sigurno će s ovakvim projektima ili ih pripremamo ili idemo diljem Hrvatske, rekao je Nediljko Dujić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.


- Još nam je ukupno 6 općina koje imaju na svom području minski sumnjiva područja, međutim, bližimo se kraju, ostalo je još 24 četvorna kilometra za razminirati, istaknula je Martina Furdek Hajdin, karlovačka županica.


- Rješavanje tog pitanja naravno da ima više uloga, ne samo ovu koja se odnosi na obnovu naših eko sustava i biološke očuvanosti, nego prije svega sigurnosno, kazala je Marija Vuković, ministrica poljoprivrede.


Naime, nakon sadnje novih šuma, slijedi i treći dio projekta Karlovac Karst, obnova 44 kilometra protupožarnih i šumskih putova. Koristi će imati i općine na kojima se šume nalaze, Josipdol i Plaški.


- Napunit ćemo proračun, bit će više infrastrukture, više komunalne, gradnji cesta, rekao je Pero Damjanović, načelnik općine Plaški.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!