Neodrživo stanje: Na jednu liječnicu - gotovo 4 tisuće pacijenata

22.03.2023.

17:33

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

liječnici i pacijenti

liječnici i pacijenti

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Obiteljskih liječnika je sve manje. Od 17 ordinacija pri Domu zdravlja u Karlovcu njih čak 9 traži - liječnika. Na natječaje se nitko ne javlja, pa se ambulante spajaju. Situacija je teška i izvan grada, primjerice u općini Lasinja - trenutačno nemaju obiteljskoga liječnika nego ga "posuđuju" iz susjedne općine.

Dvije ambulante, dvije medicinske sestre i gotovo 4 tisuće pacijenata na - jednu liječnicu. Doktorica Brleković od ovoga mjeseca preuzela je pacijente iz susjedne ambulante.

- Bez moje obje sestre to ne bi bilo moguće, a sigurno će se nekad dogoditi neki propust, ali trudit ćemo se što je bolje moguće, za HRT Regionalni dnevnik rekla je Sanja Brleković, dr.med./specijalistica obiteljske medicine.

Nekoliko je liječnika otišlo na specijalizaciju, a neki su na dugotrajnom bolovanju.

- Zamjene osiguravamo tako da preraspodjeljujemo preostali kadar liječnika, tražimo kontinuirano liječnike, iz mirovine, koji bi mogli na određeno vrijeme raditi u našoj ambulanti, kazala je Tatjana Šterk-Tudić, ravnateljica Doma zdravlja Karlovac. 

Ipak, za pacijente to je nova situacija.

- Više sam voljela kad je bila moja liječnica na koju sam naviknula, istaknula je Jela Frketić, pacijentica.

Same sestre sada vode čak 9 od 17 ambulanti obiteljske medicine u sklopu Doma zdravlja.

- Poznajemo svoje pacijente, imamo liječnicu na zamjeni, koja ih zbrine, tako da nema straha, rekla je Mirna Dejanović, medicinska sestra.

Dijeljenje liječnika 


Dvije susjedne ambulante sada rade u istoj smjeni, kako bi mogle dijeliti liječnicu. Malo je teže to organizirati kada su ambulante u različitim općinama, kao u Lasinji.

Liječnica iz 17 kilometara udaljenog Skakavca dolazi 3 puta na tjedan po 3 sata.

- Ima jako puno starije populacije, stanovništva koji nisu mobilni, i potreban je liječnik ovdje stvarno, jako, kazala je Martina Vratić, pacijentica.

- Zasad funkcionira dobro, ali nadamo se da će uskoro javiti netko od liječnika da će doći raditi ovdje, rekla je Vedrana Nekić, medicinska sestra.

Liječniku koji dođe i ostane dulje od godine dana, općina nudi poticaj.

- Naknadu dodatno još 2 tisuće eura, međutim to se može povećati ako se neće nitko javljati na natječaj, a isto tako razmišljamo i o nabavi vozila, kazao je Marijo Perčić, načelnik općine Lasinja.

Natječaji za zapošljavanje liječnika opće medicine stalno su otvoreni.

- Svakodnevno putujem javnim prijevozom iz Zagreba ni korona me nije spriječila ni rat, znači da mi nije tako loše, pa ako je to nekakva preporuka evo je, rekla je Brleković. 

Na području cijele županije, gotovo pola liječnika opće odnosno obiteljske medicine starije je od 60 godina. Najstariji umirovljeni liječnik koji još radi ima - 82 godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!