Hoće li se iz rijeke Kupe ponovno vaditi šljunak?

04.03.2023.

16:55

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Kupa

Kupa

Foto: HTV / HRT

Hoće li se iz rijeke Kupe ponovno vaditi šljunak? Na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća u vezi s izgradnjom sustava obrane od poplava pojavila se ta mogućnost radi produbljivanja korita rijeke. Tzv. šljunčarenje dopušteno je uz elaborat zaštite okoliša i dozvolu mjerodavnog ministarstva. Jesu li česte poplave i visoki vodostaji na području Karlovca dovoljan razlog za to? 

Ovo pristanište u naselju Kamensko nekada je bilo odlagalište pijeska iz Kupe. Posljednji se put ovdje šljunak vadio 2006., sjeća se vijećnik koji se i sam nekada time bavio.

- Sve ove kuće ovdje koje jesu u okolici, a i dobar dio u Karlovcu su napravljene iz kupskog šljunka, za HRT Regionalni dnevnik rekao je Predrag Pavlačić, gradski vijećnik (HSS).

Šljunčarenje je godinama, zbog ekoloških razloga, bilo zabranjeno. Posljedice toga vide se i na potezu od Kamenskog prema Kobiliću.

- Kupa je nekada kada se vadio šljunak bila duboka između 7 i 8 metara, danas Kupa se kreće, njezin prosjek dubine, tu negdje između 3 i 4 metra, kazao je Pavlačić. 

Zbog toga Kupa poplavljuje neka naselja koja prije nije, tvrdi. Učinci produbljivanja korita rijeke u sadašnjem projektu sustava obrane od poplava uopće nisu uzeti u obzir, čulo se na izvanrednoj sjednici.

- 100 kubika u sekundi možemo dobiti od efekta čiste rijeke, a to je šljunčarenje. Šljunčarenje nosi 10 posto u vodostaju. Rijeke su nam zapuštene, istaknuo je Davor Petračić, Udruga za zaštitu prirode i okoliša "Brodarci".

Različita mišljenja 


U Hrvatskim vodama o tome ne žele ni razmišljati.

- Vi narušavate stabilnost obala rijeke s produbljavanjem korita. I gdje god imamo klizišta to je na mjestima gdje se radilo šljunčarenje, rekao je Zoran Pavlović, voditelj ispostave Hrvatskih voda u Karlovcu.

Od 2019. godine Zakonom o vodama ono je ponovno dopušteno, u kontroliranim uvjetima i uz studiju utjecaja na okoliš.

- Hajmo sad napraviti jednu akciju zajedno i pokrenut neku inicijativu koja ima utemeljenje u zakonu, da nam Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dopusti u Karlovcu šljunčarenje. Očekujem da ćete mi se pridružiti i da ćete svi svojim potpisom stati iza te inicijative, kazao je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

Dio vijećnika smatra da se poplave naseljenih područja, uz šljunčarenje, mogu spriječiti izgradnjom retencija i stavljanjem u funkciju kanala Kupa-Kupa.

- Kompletna ta retencija jednostavno nije dovoljna da bi se mjerodavne kvote snizile na toliku mjeru da nema potrebe niti za jednim nasipom niti za jednim zidom, rekao je Goran Milaković, Hrvatske vode.

Svima je jasno sustav obrane od poplava za grad Karlovac prijeko je potreban. No o načinu gradnje i njegovu funkcioniranju sloge nema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!