Leži na vodi, a Rakovčani gotovo žedni

13.01.2023.

07:10

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Leži na vodi, a stanovnici gotovo žedni

Leži na vodi, a stanovnici gotovo žedni

Foto: HTV / HRT

Općina Rakovica u Karlovačkoj županiji među najrazvijenijim je hrvatskim općinama. To je prije svega zbog turizma jer se nalazi u neposrednoj blizini Plitivičkih jezera. Iako gotovo leži na vodi i okružena je rijekama i izvorima - njezini su mještani gotovo žedni. Zbog nerazvijenog vodovodnog sustava svakoga ljeta trpe redukcije, što pogađa mještane i njihove goste.


Uspavljivanje među krošnjama, buđenje uz jezerce. Luksuzno naselje u neposrednoj blizini Plitvica bilo je hit ovoga ljeta.  A onda su, u špici turističke sezone, morali uvesti redukciju vode.

- Naravno da nisu lijepe reakcije, rekao je Damir Stanišić, direktor turističkog naselja i kampa i istaknuo da gosti nemaju najbitniji energent – ne mogu se istuširati, osvježiti. 

Ljeti se troši i više od 50 litara vode u sekundi. 

- Mi nemamo svog vodocrpilišta, nego uzimamo vodu od drugog javnog isporučitelja, to je vodovod Korenica, a oni nam maksimalno mogu isporučiti 20-21 litru u sekundi, rekao je direktor „Spelekoma” Ivan Hodak

Sve češća i sve dulja sušna razdoblja otežavaju situaciju.

U koritu rijeke Korane u ovom istoimenom selu tijekom ljetnih mjeseci često nema niti kap vode.

Čak 11 naselja u općini nikada nije imalo vodovodnu mrežu.

- Potražujemo vodu, vatrogasno društvo nam to doveze, iskipa u spremnik, onda uz pomoć vlastitih pumpi voda se dovodi u kuću, kaže Semir Ćović iz Lipovca i dodaje da je situacija jako teška. 

Problem s vodom u Rakovici postoji dulje od 50 godina. Kulminirao je prošle godine u turističkoj sezoni. Redukcije su bile svakodnevica, od 12 do 17 sati. 

- Probali smo s bušotinama, probali smo s rijekom Mrežnicom, razmišljalo se o povećanju izvora s Kozjaka, ali to je sve u zaštićenom prostoru Nacionalnog parka koji je pod zaštitom UNESCO-a, objašnjava načelnik opčine Rakovica Mihovil Bićanić.

Jedino rješenje je vlastiti vodovod. Istraživanja su pokazala da izvor Ličke Jesenice u Saborskom rješava problem. 

- Treba je dovesti iz relativno velike udaljenosti, ili će biti hidrotehnički tunel ili će se voditi konfiguracijom nekog terena, to će odrediti projektanti, rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Hrvatske vode su za dokumentaciju izdvojile 8 milijuna kuna. U općini se nadaju da će vodu iz svoga vodovoda piti za 4 do 5 godina. Očekuju odluku Vlade kojom bi izgradnja vodoopskrbnog sustava u Rakovici bila proglašena strateškim projektom što bi ubrzalo postupak. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!