Ni proizvođače lampiona nije zaobišao val poskupljenja

30.10.2022.

07:00

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/HRT

Ni proizvođače lampiona nije zaobišao val poskupljenja

Ni proizvođače lampiona nije zaobišao val poskupljenja

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Ni proizvođače lampiona nije zaobišao val poskupljenja, tako da će cijena lampiona biti veća. Za one najmanje trebat ćete izdvojiti barem kunu više, dok lampion koji gori 4 ili više dana doseže cijenu i do 25 kuna. Posjetili smo jednog proizvođača svijeća na području Duge Rese. 

U najmanju ruku - užurbano je ovih dana u pogonu za izradu svijeća. Troši se na desetke kilograma parafina koji, kroz automatiziranu proizvodnju, završava u plastičnim posudicama različitih oblika i boja, odnosno - lampionu.

- On se sastavlja od parafinskog uloška visoke kvalitete, nakon toga se on lijepo zalijeva s kvalitetnim materijalima, da bi on bio lijepo bijel, sjajan i da bi što duže i bolje gorio, objasnio je Tomislav Bešenić, voditelj proizvodnje.

Ovakav jedan lampion primjerice gori 4 do 5 dana. Osim o kvaliteti i omjeru sastojaka to ovisi i o položaju fitilja, odnosno stijenja. Zato se dobro pregledava svaki lampion jer stijenj mora biti točno u sredini.

- Da bi kada se zapali, prilikom paljenja, ne bi oštetila plastika, rekla je radnica Antonija Podupski.

Iz ovoga pogona na dan izađe i više od 30.000 komada lampiona.

- Prodajemo uglavnom na naše tržište. Većinom radimo s velikim trgovačkim lancima i tvrtkama, s malim trgovinama, cvjećarnama, a počeli smo i za inozemno tržište, rekla je Christiane Bešenić, direktorica.

A počeli su 1995. doslovno u garaži obiteljske kuće. Do danas proizvodnja se povećala 5 puta. Zapošljavaju 18 radnika. Dolores na posao u Mrežnički Brig putuje iz Karlovca.

- Pakiramo robu, slažemo, slažemo pakete, desetero pakete, kvatropake i ostalo. Nije težak posao, ja sam sasvim zadovoljna, rekla je radnica Dolores Barišić.

Nisu otpuštali u vrijeme pandemije i krize, a ni sada, iako poslovati nije lako. Prvo su imali problema s nabavom materijala.

- A onda je sve počelo poskupljivati, naravno, kao što znate uključujući i same energente, tako da nažalost, očekuju nas skuplji lampioni, dodala je Christiane Bešenić.

Ako je suditi po ovim kadrovima s najvećeg dugoreškog groblja - iako su lampioni skuplji, ne znači da se ne prodaju. Štoviše, Svi sveti su za tri dana, a na većini grobnih mjesta - svijeće već gore. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!