Pripremimo djecu za izvanredne situacije

17.09.2021.

23:30

Autor: Andrea Vatavuk/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Pripreme za izvanredne situacije u školama

Pripreme za izvanredne situacije u školama

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatski Crveni križ ove godine pojačano provodi projekt "Sigurnije škole i vrtići". Edukacijom, psihosocijalnom podrškom i praktičnim vježbama djecu se želi pripremiti na izvanredne situacije poput potresa i požara.

U zagrebačkoj Osnovnoj školi Josipa Račića učenici su dobro naučili vježbu evakuacije u slučaju potresa.

- Mislim da su one jako korisne zato što možemo sačuvati svoj i tuđi život, naučili smo da je najsigurnije mjesto u razredu ispod ovih nosivih zidova ili stola, priča Grgo, učenik.

- Da budemo smireni, da držimo ruku i držimo se za stol i onda će potres proći, pa stanemo u red i idemo van, kaže Franko, učenik.

U ovoj nastavnoj godini sigurno će biti spremniji, a i straha je manje.

- Mislim da sam malo spremniji zato što smo naučili malo više, rekao je učenik Vid.

- Mislim da sam spremnija zato što smo ipak tu sve naučili i mogu pokazati bratu, mami i tati, ispričala je Tonia, učenica.

Projektom "Sigurnije škole i vrtići" Hrvatski Crveni križ obuhvatio je više od 5400 odgojno-obrazovnih djelatnika koji su svoje učenike, kao i one najmlađe u vrtiću, na različite načine pripremali na izvanredne situacije. 

- Naučili smo pružati prvu pomoć i to nije teško, ali trebaš puno znati za to, objasnila je Julia, učenica.

- Djeca uče kako reagirati prije, tijekom i poslije određenih izvanrednih situacija, znači, nije to samo požar, potres, malo mi razgovaramo i o poplavama, nabraja Dragana Rakonić, učiteljica razredne nastave, OŠ Josipa Račića, Zagreb.

- To su vrlo jednostavne vježbe, ali ako ih niste nikada u životu napravili, u tom trenu vas strah može blokirati, a to je ono što mi ne želimo. Želimo da djeca kroz bilo koji krizni događaj, baš kao i odrasli, prođu sa što manje stresa, objašnjava Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Kako bi se učenici što lakše nosili sa stresom, iznimno je važno razgovarati, naglašava učiteljica.

- Što se tiče tog stresa općenito mi na satu razrednika puno govorimo, jer imamo učenike koji se s nekim drugim stvarima ne mogu nositi, ljutnja, bijes i tako neke druge stvari i onda moramo malo više o tome razgovarati, rekla je Dragana Rakonić, učiteljica razredne nastave, OŠ Josipa Račića, Zagreb.

Stručnjaci i učitelji se slažu, trebamo naučiti živjeti u ovakvim uvjetima i biti spremni, zato je to važno učiti i od malih nogu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!