08:15 / 08.02.2021.

Autor: T.V./HRT

U školske klupe vratilo se 30.000 zagrebačkih srednjoškolaca

Povratak u školske klupe

Povratak u školske klupe

Foto: HTV / HRT

Svi srednjoškolci u Zagrebu i Ličko-senjskoj županiji danas se vraćaju u školske klupe. U ostalim županijama nastava će se u sljedećih tjedan dana uglavnom održavati kao i do sada - u učionicama za osnovnoškolce i maturante, a na daljinu za ostale srednjoškolce. Stručna praksa nastavlja se provoditi u redovitom obliku u školama, odnosno kod poslodavaca, dok učenici umjetničkih škola individualnu nastavu i dalje imaju u školi.


- Danas se vraća dodatnih gotovo 30.000 zagrebačkih srednjoškolaca, sve one škole koje su radile po modelu A u prvom polugodištu od danas će raditi po istom tom modelu, rekao je pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić, dodavši da "danas imamo 114 zaraženih učenika i 86 zaraženih djelatnika".

- Vjerujemo da će sve biti u najboljem redu, škole su spremne i sve će se, nadam se, odvijati u pozitivnom smislu, rekla je Valentina Zdunić, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Ličko-senjske županije.

Gotovo 30.000 zagrebačkih srednjoškolaca vratilo se u školske klupe. Nekima još treba vremena da se priviknu na stari raspored.

- Teško se ustati. Inače se ustaneš 10 do 15 minuta prije, a sad ipak sat i nešto jer ti treba za put, govori Ema, učenica 3. razreda XVI. gimnazije u Zagrebu.

Mislim da su sretni što su se konačno vratili u školske klupe. I mi se jako veselimo. Mislim da je to jako važno za njihov psihofizički razvoj, naglašava Nina Karković, ravnateljica zagrebačke XVI. gimnazije.

Do kraja tjedna održat će vježbe evakuacije u slučaju potresa. Svi ističu - imat će razumijevanja što su se učenici vratili u škole nakon više tjedana nastave na daljinu.

- Nekako ćemo se rasporediti. Neke testove treba nadoknaditi i probat ćemo se dogovoriti da ne bude sve u isto vrijeme, govori Karković.

Zaista u ovo vrijeme nije bitno da svako dijete bude iz svega ispitano, ništa se neće dogoditi ako neki dio gradiva baš ne pitamo, naglašava Nevenka Trumbetaš Bačić, profesorica matematike u XVI. gimnaziji u Zagrebu.

Na nastavu uživo vratilo se i 1135 učenika srednjih škola u Ličko-senjskoj županiji.

- Krajnje je vrijeme i to je želja učenika, nastavnika i roditelja. Svi žele da nastave krene. Sigurno da je nastava daleko kvalitetnija i bolja kad smo prisutni svi zajedno, naglašava Ivan Orešković, ravnatelj Strukovne škole Gospić.

Stručna praksa nastavlja se provoditi u redovitom obliku u školama, odnosno kod poslodavaca.

Kod nas je svaki razred podijeljen u 3 skupine i oni tako odlaze unutar škole na radioničke vježbe, govori Tihomir Matičević, ravnatelj I. Tehničke škole Tesla u Zagrebu.

Zasad je poznato da od 15. veljače sve svoje srednjoškolce na nastavu uživo planiraju vratiti i Međimurska i Primorsko-goranska županija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!