08:13 / 04.06.2021.

Autor: Andrea Vatavuk/Dnevnik/U mreži Prvog/HRT/D.D.

Državna matura: Prvi obvezni ispit - engleski jezik za oko 18.000 učenika

Prvi obavezni ispit - engleski jezik A razine

Prvi obavezni ispit - engleski jezik A razine

Foto: Dnevnik / HRT

Gotovo 18 tisuća maturanata polagalo je višu razinu engleskog jezika - prvi obvezni predmet državne mature. Ispiti u ljetnom roku provode se u posebnim uvjetima, a prijavilo ih je više od 31 000 pristupnika. Oni koji su oboljeli od Covida maturu polažu na jesen, uz iste uvjete i mogućnosti upisa na željeni studij kao i oni koji su ispite položili u ljetnom roku.

Održan je ispit iz jednog od tri obvezna predmeta državne mature, ispit više razine engleskog jezika. Prije samog ispita maturanti nisu mogli sakriti uzbuđenje.

- Noćas sam zaspao negdje oko 2 jer me uzbuđenje držalo od prve mature, ali mislim da sam ustvari dosta odmoran, da će sve proći u redu, priča Nikola, maturant.

- Spremala sam se, malo sam riješila nekoliko starih matura i zapravo to je to, a većinom je ono što znam ovako od inače, kaže Luna, maturantica.

Riječ je o tehnički vrlo zahtjevnom ispitu, koji se sastoji od čitanja, pisanja i slušanja. Što im je u tom ispitu najteže?

- Pisanje, esej, nekako imam osjećaj da smo tu svi ono, vrlo slobodni, opet dosta ograničeni. Svatko će napraviti nešto svoje pa će se to dosta razlikovati od osobe do osobe, što bi moglo biti zeznuto, rekla je Lara, maturantica.

- Mislim da bi mi možda slušanje bio najveći izazov, ali sve je to tu negdje podjednako, tako da mislim da ne bi trebalo biti problema, kaže Marta, maturantica.

Maturantima se na ulazu u školu mjeri temperatura, poštuju se sve epidemiološke mjere. Organizirano je i pisanje ispita za one koji su u samoizolaciji, a nemaju simptome.

- Imat ćemo zasebne prostorije u kojima će dolazak oni morati sami regulirati, a mi ćemo ih u sigurnim uvjetima znati uputiti kako da pišu, rekao je Damir Jelenski, ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog, Zagreb.

- 46 ljudi je dežurno danas od 9 do 12, odnosno oko 24 osobe su dežurne skroz do 15 zbog produženog pisanja, dakle 6 sati dežuraju u prostoriji s učenicima, kaže Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, Zagreb.

Ostali pristupnici nižu razinu engleskog jezika pisat će za 3 dana.

Kako se provodi državna matura u uvjetima pandemije, kako će ispitima pristupiti covid pozitivni maturanti, a kako oni u samoizolaciji? Jesu li osigurani uvjeti za maturu učenika s Banovine? Što kažu srednjoškolci o još jednoj nastavnoj godini obilježenoj koronom?

Državna matura započela je u utorak pisanjem ispita materinjeg jezika nacionalnih manjina. Danas u 9 sati maturanti su pisali ispit iz engleskog A razine.

Pandemijsko vrijeme je, u svim sferama života, pa tako i u sustavu odgoja i obrazovanja ima poseban utjecaj, osobito po pitanju Državne mature. Vanjski centar za vanjsko vrednovanje po drugi puta organizira provedbu ispit državne mature u pandemijskim uvjetima.

- Za sada sve ide po planu, u utorak su bili ispiti za pristupnike koji su polagali državnu maturu na jezicima nacionalnih razina i Grčkom. Nakon toga slijedili su izborni predmeti, a danas je prva državna matura iz jednog od tri obaveznih ispita - engleski jezik za skoro 18 tisuća pristupnika, izvještava v. d. ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović.

Filipović je naglasio posebnost državne mature na Banovini, obzirom da neke škole nakon potresa nisu u svojim matičnim zgradama. Dvije takve su u Sisku i jedna u Topuskom. Dogovorene su sve procedure i vjeruje da neće biti nikakvih problema.

- Za pristupnike koji polažu državnu maturu iz susjednih republika, najčešće iz BiH i Vojvodine, organizirali smo ispitne centre, imamo dva ispitna centra u Splitu, po jedan u Zagrebu, Rijeci, Slavonskom Brodu i Osijeku, istaknuo je Filipović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!