21:45 / 09.03.2021.

Autor: Andrea Vatavuk/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Studenti zadovoljni povratkom u predavaonice

Nastava na fakultetima

Nastava na fakultetima

Foto: HTV / HRT

Počeo je ljetni semestar na fakultetima, a ova je akademska godina, kao i prethodna - neizvjesna i izazovna. Fakulteti su na različite načine započeli s nastavom. Dok se na nekima većina predavanja održava na daljinu, na nekima su se odlučili potpuno vratiti na nastavu uživo.


Bilježnice i rokovnici zamijenili su računala. Nastava na Šumarskom fakultetu u potpunosti se vratila u predavaonice. Studenti su uzbuđeni, kažu, nedostajalo im je ovakvo studiranje.


- Drago nam je što se vraćamo u neku normalu, tako da... druženje s kolegama i sve to, puno su ljepši uvjeti nego "online" nastava, kazala je Gabrijela, studentica zagrebačkog  Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije.


- Interaktivna nastava i nije, ajmo reći, sjedanje za kompjuterom i uopće nije ispunjen dan kad je "online" nastava, kaže Bruno, student istog fakulteta.


Nastava je organizirana u manjim grupama, od ranog jutra do večeri, u blok satima. Između je pauza od pola sata, kad se prostor dezinficira. 


- Naši su profesori s oduševljenjem prihvatili tu odluku upravo zbog specifičnosti održavanja nastave koja je velikim dijelom usmjerena na kontaktni rad u manjim grupama, kazao je prodekan za nastavu Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije, Josip Margaletić.


Ni studenti u samoizolaciji neće biti u zaostatku.


- S njim se radi posebno, "online", a taj zadatak preuzima voditelj, odnosno nositelj određeng kolegija predmetne nastave, kaže Margaletić.


- Imamo kontaktnu nastavu što se tiče laboratorija i nekih zahtjevnih kolegija gdje trebaju demonstracijski pokusi i slično, ali sve drugo je uglavnom "online" i to dobro funkcionira, rekao je ekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Mirko Planinić.


Na PMF-u će se kao i prethodnog semestra, ispiti održavati uživo. Studenti su zadovoljni.


- Ipak imate nekakav osjećaj ispita, dođete ovdje, to riješite, odgovarate usmeno i mirni ste zapravo i nema nekog stresa, kako ću se ja spojiti, hoće li internet biti u redu, rekla je Marija, studentica PMF-a.


Kako bi svojim studentima olakšali studiranje u ovom teškom razdoblju, brojni fakulteti osigurali su dodatne ispitne rokove.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!